La conferència del membre fundador de Podemos Joan Carlos Monedero amb el provocatiu títol Política per temps de confusió: més enllà de la mediocritat, i la tertúlia amb els polítics Xavier Domènech, Eulàlia Reguant i Joan Tardà per buscar resposta a la pregunta Què fem?, en al·lusió al procès català, són segurament els actes més cridaners de la programació de la vuitena edició del Camallera Cançó d'Autor, un festival que es reivindica com a molt polititzat.

Pere Camps, director del Camallera Cançó d'Autor (i també del festival Barnasants de Barcelona) vol ser «font de debat polític», a diferència dels festivals de Cap Roig i Peralada que, segons la seva opinió, són «patrons de manteniment de l'status quo».

Camps va dir ahir en la roda de premsa de presentació del festival de Camallera que l'acte amb Monedero del 2 d'agost i la conversa amb Domènech, Reguant i Tardà del 3 d'agost estaran supeditats a la constitució de les Corts espanyoles i per tant, si hi ha coincidència de dates, potser alguns dels ponents s'hauran d'excusar per raons de força major.

Camps va anunciar una programació musical que no serà menys polititzada, amb l'actuació inaugural el 29 de juliol del cantant Joan Isaac, que ahir era a l'acte i va comentar que el Camallera Cançó d'Autor li recorda els anys de la cançó, quan «la gent del poble organitzava els concerts i els músics arribaven amb l'equip sobre el cotxe». Per Isaac, Peralada «manté una relació medieval dels artistes amb els senyors».

L'artista Mercè Poch, també present, va explicar que el 4 d'agost oferirà un espectacle dedicat a García Lorca en el 80è aniversari de l'assassinat del poeta andalús, «un desastre històric que encara ens acompanya».

A la presentació d'ahir, celebrada al restaurant Jardins de la Mercè de Girona, també hi va participar l'advocat i president de la Casa de Cultura de Camallera Jaume Torrent, que va destacar la presentació del llibre Trenes Tallades, de Roser Rosés, una dona que als seus 90 anys d'edat evoca l'estada que de menuda i adolescent va fer a Rússia, on va ser «molt ben acollida» quan fugia de les bombes de la Guerra d'Espanya. L'alcalde de Camallera, Esteve Gironès, es va mostrar per la seva part molt content d'acollir el festival i espera en els propers anys poder incrementar la contribució econòmica municipal.

El Niño de la Hipoteca, Borja Penalba amb Mireia Vives, Rusó Sala, Dani Flaco i Pau Alabajos completen un cartell musical que es compaginarà amb projeccions de pel·lícules documentals per reivindicar la «sobinaria alimentària», el feminisme i, en definitiva, «un projecte cultural basat en la paraula i la reflexió», va dir Camps.