Els Premis Literaris de Girona, una de les cites ineludibles de les lletres catalanes, han rebut 146 originals. Gairebé la meitat, en concret 72 obres, aspiren a ser el nou nom propi del 49è Prudenci Bertrana de novel·la. La resta es reparteixen entre el Miquel de Palol de poesia (56), el Carles Rahola d'assaig (10) i el Ramon Muntaner de literatura juvenil (8). Pel què fa a procedències, els originals arriben d'arreu dels Països Catalans i, com a curiositat, n'hi ha un del Regne Unit. El president de la Fundació Prudenci Bertrana, Joan Domènech, ha explicat que tots els guardons mantenen la dotació. De cara a l'any vinent, però, ja ha deixat veure la voluntat d'incrementar el Prudenci Bertrana, premiat amb 30.000 euros, coincidint amb la 50a edició del guardó i el fet que al 2017 se celebrarà el 150è aniversari del naixement de l'escriptor modernista que li dóna nom.

Són onze originals menys que l'any passat, quan es van batre tots els rècords, però els Premis Literaris de Girona mantenen l'embranzida. Un cop tancat el termini de presentació de candidatures per a les categories de novel·la, poesia, assaig i literatura juvenil, la Fundació Prudenci Bertrana ha rebut 146 originals que opten a erigir-se amb algun dels guardons. Com ja és habitual, el premi que té més pretendents és el Prudenci Bertrana. Aquest 2016, hi ha 72 novel·les que hi aspiren (l'any passat van ser-ne 74). La meitat de les obres s'han presentat sota pseudònim.

Pel què fa a la resta de categories, el 39è Miquel de Palol ha rebut més originals aquest any (56 davant els 46 del 2015). Però per al 37è Carles Rahola i el 31è Ramon Muntaner, aquest 2016 hi ha menys assajos i novel·les juvenils que hi aspiren. En concret, 10 i 8 respectivament (davant els 19 i 18 originals de l'any passat).Dins el recompte no hi ha el Premi Lletra a la millor web de literatura catalana, perquè encara es podran entregar treballs fins al 5 de setembre. Ni tampoc el premi per votació popular a lletres de cançó, el Cerverí de Girona, perquè aquests temes els escull el jurat del guardó.

Aquest any hi opten 'Jo competeixo' dels Manel, 'La clau de girar el taller' d'Adrià Puntí, 'Al meu davant' d'Inspira, 'Desbandada de vels' de Xavier Baró i Renaldo & Clara, 'El plor' d'El petit de Cal Eril, 'He creuat el riu' d'Isaac Ulam, 'Les coses' de Joan Colomo i 'On vas cowboy' de Quimi Portet.La gala, el 22 de setembreLa gala d'entrega dels Premis Literaris es farà el 22 de setembre a l'Auditori de Girona, en un acte on ja ha confirmat l'assistència el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Domènech ha explicat que es mantindrà el format de sempre, però que aquest 2016, coincidint amb el 75è aniversari de la mort de Prudenci Bertrana, "s'introduirà algun element que evoqui l'efemèride".Dos dies abans, i per escalfar motors, Edicions 62 donarà el tret de sortida del curs literari a Girona (un acte que l'any passat es va fer a l'octubre). Aquest any, l'escriptor Ramon Solsona pronunciarà la conferència 'El meu amic Prudenci Bertrana i altres herois'.Incrementar el Prudenci BertranaJoan Domènech ha precisat que aquest 2016 tots els guardons mantenen la mateixa dotació: 30.000 euros per al Bertrana, 6.000 per als Carles Rahola i Ramon Muntaner, 2.400 per al Miquel de Palol i 2.000 per al Lletra.

De cara a l'any vinent, però, el president de la Fundació ja ha deixat veure la voluntat d'intentar incrementar el guardó de novel·la. Precisament, coincidint amb què el Prudenci Bertrana arribarà a la 50a edició i es compliran 150 anys del naixement de l'escriptor modernista que li dóna nom."Amb la situació actual tots anem curts d'armilla i no ens podem permetre massa alegries; però l'any vinent, si les institucions s'hi avenen, ho veurem", ha dit Domènech. El president ha defensat que el món literari català està "satisfet" amb la dotació actual, però que no tanquen la porta a aquesta possibilitat. "En parlarem i ho plantejarem, i ja es veurà", ha dit. Precisament, el Prudenci Bertrana va patir una retallada ara fa tres anys, el 2013, quan el guardó va passar d'estar dotat amb 42.000 euros a situar-se als 30.000 actuals.La tinenta d'alcalde de l'Ajuntament de Girona, Maria Àngels Planas, que ha assistit a la presentació, ha subratllat que per a la ciutat "és un honor" poder acollir els Premis Literaris i ha destacat que els guardons, cada cop més, atrauen escriptors "més joves".