La Xina llança un satèl·lit amb l'objectiu d'explorar la «teleportació»

La missió Quess pretén experimentar amb la comunicació quàntica la possibilitat d'accelerar la transmissió de dades i objectes

18.08.2016 | 07:12
El teletransport ha estat fins ara present en ficcions com «Star Trek».

La Xina ha llançat el primer satèl·lit mundial de telecomunicació quàntica, el Quess, amb el qual els científics volen explorar un fenomen que fins fa poc semblava reservat a les pel·lícules de ciència ficció: la teleportació. El Quess, sigles en anglès d'Experiments amb Quants a Escala Espacial, va partir del centre de llançament espacial de Jiuquan, al desert de Gobi (nord-oest de la Xina). L'objectiu d'aquest satèl·lit és experimentar amb la comunicació quàntica -basada en canvis d'estat de partícules subatòmiques com els fotons- que a la pràctica podria tenir dos grans usos: un sistema de transmissió de dades més ràpid que els actuals i impossible d'interceptar, i l'esmentada teleportació.

Aquesta última investigació es basa en el concepte de «quants entrellaçats», segons el qual dos fotons lligats entre si reprodueixen els seus canvis quàntics -per exemple, si un és girat l'altre també- encara que estiguin a llarga distància (teòricament, fins i tot en dos extrems oposats de l'univers).

L'equip científic xinès que desenvolupa aquests experiments, dirigit pel físic quàntic Pa Jianwei i l'enginyer espacial Wang Jianyu, ha aconseguit comprovar això en terra, a distàncies de 100 quilòmetres, però a través del Quess intentarà demostrar aquesta possibilitat a més de mil quilòmetres. «La teleportació sembla màgia, però pot convertir-se en una cosa tan simple i comuna com la televisió en el futur», va assegurar l'enginyer Wang.

Comprovar les possibilitats del teletransport no serà senzill, i per això el satèl·lit i els centres de control, a Pequín, Xinjiang i Tibet, hauran de transmetre fotons amb una precisió de rellotger. Els controladors del Quess hauran de mostrar la seva millor punteria per enviar fotons des de l'aparell, a 500 quilòmetres d'altura, a un telescopi a la Terra amb prou feines d'un metre d'àrea.

La mateixa dificultat tindrà el procés invers, en què el satèl·lit haurà interceptar fotons enviats des de la superfície terrestre mentre orbita a una velocitat d'entre 7.000 i 8.000 quilòmetres per hora. L'estudi de la teleportació és atractiu però tant o més important per als científics xinesos és que la nova missió contribueixi al desenvolupament d'una comunicació quàntica basada en fotons que seria impossible d'interceptar per espies o pirates informàtics, a diferència de la convencional, basada en electrons.

Seguint els mateixos principis de la física quàntica, en transmetre un canvi d'estat -quàntum- del fotó, és impossible desencriptar-lo sense modificar-lo, de manera que qualsevol intent d'intercepció abans d'arribar al destinatari seria descobert a l'instant. Aquesta comunicació segura podria tenir importants usos militars, de manera que l'Exèrcit xinès intentarà monopolitzar el desenvolupament d'aquesta missió espacial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema