Al fons de les paraules

05.09.2016 | 07:18

«Actualment, les paraules clau, les que donen sentit a les coses profundes, també són maltractades per la frivolitat del parlar»

Conec gent gran que té el goig d'aprendre cada dia. Però cada dia. D'aprendre coses dels altres i coses de si mateix.
La maduresa humana no acaba mai. Però, hi ha un camp del saber que és particularment interessant: és el de les paraules. Conèixer més bé el sentit de les paraules. Saber el que volen dir i captar els seus matisos. Ni els ordinadors normals no ho fan. Si manca un punt o sobra un punt, de seguida tens un missatge en anglès que entenem tots els que no sabem anglès: FAILURE! Per això és tan important que s'hagi fet algun curs de llatí i de grec en el vell batxillerat, perquè l'etimologia sí que mostra les arrels i, per tant, el sentit, el secret de les coses.
Actualment, les paraules clau, les que donen sentit a les coses profundes, també són maltractades per la frivolitat del parlar. Per exemple, la paraula «caritat». Sembla que tothom l'entén: posar-se la mà a la butxaca, fer una aportació generosa a Càritas, donar un cop de mà o regalar un somriure d'orella a orella, i tota la imaginació del cor i de la voluntat.
Evidentment que tot això és un camí recte. Això construeix. Però quan l'amor a Déu es redueix només a l'amor als altres, en la pràctica o en la teoria, se «secularitza» la caritat i també se «secularitza» la fe.
La caritat entesa només com a «factor de canvi», com a promoció humana, en una societat més justa i més humana, i en tots els aspectes de la vida social i política no és una caritat teologal.
L'alliberament humà no s'identifica amb la salvació de Jesucrist (B. Pau Vl). És lícit adequar la veritat a la cultura moderna, però no es pot rebaixar la veritat de Déu, la font permanent i necessària de tota caritat, l'Encarnació de l'Amor que també té les seves exigències per ser un amor cristià: «Com jo us he estimat».
La sensibilitat per la justícia i la caritat, per a un cristià, són exigències d'un primer amor: el Déu de Misericòrdia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Feliç centenari, Lola Sureda

Fa uns anys no ho hauria imaginat que tindria el goig de felicitar persones centenàries i ara és...

Als oceans hi conviuen més tipus de virus dels que es pensava fins ara

Investigadors de l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona i de l'Ohio State University han...

Els docents d´universitat catalana cobren avui a nivell dels anys vuitanta

Un estudi alerta que els professors de les universitats treballen en condicions més precàries que...

Les biografies en còmic demanen pas

Les biografies en còmic demanen pas

Repassem algunes de les novetats que han arribat recentment a les llibreries

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema