Al fons de les paraules

05.09.2016 | 07:18

«Actualment, les paraules clau, les que donen sentit a les coses profundes, també són maltractades per la frivolitat del parlar»

Conec gent gran que té el goig d'aprendre cada dia. Però cada dia. D'aprendre coses dels altres i coses de si mateix.
La maduresa humana no acaba mai. Però, hi ha un camp del saber que és particularment interessant: és el de les paraules. Conèixer més bé el sentit de les paraules. Saber el que volen dir i captar els seus matisos. Ni els ordinadors normals no ho fan. Si manca un punt o sobra un punt, de seguida tens un missatge en anglès que entenem tots els que no sabem anglès: FAILURE! Per això és tan important que s'hagi fet algun curs de llatí i de grec en el vell batxillerat, perquè l'etimologia sí que mostra les arrels i, per tant, el sentit, el secret de les coses.
Actualment, les paraules clau, les que donen sentit a les coses profundes, també són maltractades per la frivolitat del parlar. Per exemple, la paraula «caritat». Sembla que tothom l'entén: posar-se la mà a la butxaca, fer una aportació generosa a Càritas, donar un cop de mà o regalar un somriure d'orella a orella, i tota la imaginació del cor i de la voluntat.
Evidentment que tot això és un camí recte. Això construeix. Però quan l'amor a Déu es redueix només a l'amor als altres, en la pràctica o en la teoria, se «secularitza» la caritat i també se «secularitza» la fe.
La caritat entesa només com a «factor de canvi», com a promoció humana, en una societat més justa i més humana, i en tots els aspectes de la vida social i política no és una caritat teologal.
L'alliberament humà no s'identifica amb la salvació de Jesucrist (B. Pau Vl). És lícit adequar la veritat a la cultura moderna, però no es pot rebaixar la veritat de Déu, la font permanent i necessària de tota caritat, l'Encarnació de l'Amor que també té les seves exigències per ser un amor cristià: «Com jo us he estimat».
La sensibilitat per la justícia i la caritat, per a un cristià, són exigències d'un primer amor: el Déu de Misericòrdia.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Partitura del segon origen

nes hores abans que Rajoy declarés la fi de les institucions catalanes tal com les hem...

La Penyora dedicarà a la mexicana Elena Garro el proper festival Pepe Sales

La Penyora dedicarà a la mexicana Elena Garro el proper festival Pepe Sales

?Girona acollirà les activitats artístiques del 26 de gener al 7 de febrer

El Temporada Alta arrenca Connexió Iberoamèrica amb les sanguinàries «Mendoza»

El Temporada Alta arrenca Connexió Iberoamèrica amb les sanguinàries «Mendoza»

Los Colochos adapta «Macbeth» en el context de la revolució mexicana

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema