S'acosta el 12 de setembre, data en la qual milers de persones comencen o bé reprenen els seus estudis. És moment d'agafar les coses i començar de nou, també dins del camp religiós. Amb l'inici del nou curs, el Bisbat de Girona promou un pla de formació ampli i integral per respondre a l'objectiu expressat en les Prioritats pastorals 2015-2016 d'impulsar la formació permanent dels cristians «per tal de viure més plenament la fe i donar raó de la proposta cristiana en la societat actual». Les iniciatives van dirigides sobretot als laics i laiques que assumeixen serveis i responsabilitats eclesials en els diversos àmbits diocesans i parroquials.

Les opcions gironines

Amb el nou curs, es posa en marxa per primera vegada l'Escola de Catequistes, amb un pla de formació permanent dirigit als més de 700 educadors en la formació catequètica d'infants i joves a diversos nivells. Les jornades de treball es desenvoluparan d'octubre a juny. Una altra de les propostes, ve de la mà de la Delegació de Pastoral Familiar, que ofereix enguany el segon curs del cicle triennal sobre creixement personal, emocional i espiritual dirigit i impartit pel psicòleg clínic Josep M. Bobet i el psicoterapeuta Josep González. També el Centre d'Orientació Familiar, de suport a les famílies i als seus membres, oferirà aquest curs sessions de formació sobre mediació i acompanyament per als voluntaris.

Des de la posada en marxa del diaconat permanent a la Diòcesi l'any 2009, ja han estat ordenats deu diaques permanents i n'hi ha tres més en període de formació prèvia. Enguany es vol donar continuïtat a aquesta formació teològica i litúrgica amb un nou seminari que tindrà lloc entre octubre i maig. Una altra de les ofertes és la de la Diòcesi de Girona, que compta amb una trentena de laics amb nomenament episcopal. Aquest col·lectiu també comptarà amb un pla específic de formació per complementar el servei i la funció que desenvolupen en les comunitats parroquials a què estan assignats.

L'Institut obre les portes

Un dels centres que ja ha obert les inscripcions des d'aquesta mateixa setmana, és l'Institut Superior de Ciències Religioses de Girona, que inicia el curs acadèmic amb noves propostes. De moment ja s'han registrat una quarentena de nous estudiants i es preveu que durant la setmana que ve n'augmenti encara més el nombre. El seminari de Cultura religiosa, l'assignatura de la Formologia de la religió (renovada per segona vegada) i la de Déu i la física quàntica, són les propostes que han estat incorporades enguany en el pla d'estudis.