L'historiador Miquel Àngel Chamorro (UdG), director del Simposi Internacional Obea Congrua, parteix de la hipòtesi que en l'intent de frenar el projecte de nau única "també van ser decisius els motius polítics", ja que la "rivalitat" entre els mestres d'obres de Barcelona i de Girona va frenar els primers, que no volien que Girona tingués una Seu més bonica i més notable. "No hi havia problemes tècnics per fer una nau única", declara Chamorro, que participarà a la sessió del Simposi dedicada a estudiar el perfil professional dels arquitectes o mestres d'obres medievals.

Per la seva part, l'historiador Pere Freixas, especialista en el gòtic, convidat de prestidi que llegirà la ponència inaugural del Simposi, considera que es van tenir en compte aspectes com "la rapidesa i l'estalvi econòmic que va suposar la construcció d'una sola nau".

Aquests i altres arguments sobre les motivacions que van tenir durant més de tres dècades aturades les obres de la Catedral de Girona es posaran sobre la taula d'un Simposi Internacional que comptarà, a més, amb les aportacions d'Ana López Mozo, Joan Domenge, Marc Sureda, Florian Meunier, Marco R. Nobile, Isabella Balestrieri, Marià Carbonell, Arturo Zaragozá, Javier Ibáñez Fernández, Antoni Conejo, Begoña Alonso, José Calvo López, Santiago Huerta, Marius Vendrell, Pere Roca, José Carlos Palacios, Alberto Sanjurjo.

El programa, que és pluridisciplinar, inclou des de sessions sobre Consultes i peritatges arquitectònics a l'Europa gòtica fins a Tècniques i processos constructius gòtics.

D'altra banda, a propòsit del Simposi, aquests dies s'està treballant en l'aixecament fotogramètric de la planta de la catedral.

Els organitzadors calculen que el simposi aplegarà pel cap baix una cinquantena d'inscrits que, natualment, seran convidats a descobrir amb acompanyament de guia la Girona antiga.