Los detectives salvajes i 2666 són els títols amb els quals l'editorial Alfaguara ha inaugurat la Biblioteca Bolaño, amb la qual publicarà la totalitat de l'obra de Roberto Bolaño així com El espíritu de la ciencia-ficción, la novel·la inèdita que sortirà a la venda el 3 de novembre.

Amb les que són possiblement les dues novel·les més importants de la trajectòria de l'escriptor xilè que va viure a Girona i Blanes, Alfaguara arrenca aquesta biblioteca que, com a novetat, porta edicions amb imatges dels quaderns d'escriptura de Bolaño.

En total seran 21 els títols que es reeditaran, els mateixos que integren l'obra de qui va ser col·laborador del Diari de Girona, així com aquesta novel·la titulada El espíritu de la ciencia-ficción, que es presentarà a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara (Mèxic) i sortirà a la venda el 3 de novembre, així com un llibre de contes.

Es tracta d'una obra que Bolaño va començar a escriure a començaments de la dècada dels vuitanta i que transcorre a Mèxic DF durant els anys setanta.

El xilè hi narra la vida de dos escriptors joves que intenten viure de la literatura en una ciutat en la qual tot l'important sembla passar en aquell moment màgic i efímer que separa la nit del dia.

La novel·la, que pertany a la mateixa etapa creativa de Monsieur Pain i Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce, compta amb elements comuns entre els seus personatges i els protagonistes de Los detectives salvajes, per la qual cosa «semblaria que relata l'adolescència» d'aquests últims.

Alfaguara sosté que les llibretes que contenen el manuscrit en net d'El espíritu de la ciencia ficción són dels primers anys de residència del xilè a Blanes, quan la seva afició als jocs d'estratègia es reflectiria a la novel·la El tercer Reich.