La pel·lícula xinesa I'm not Madame Bovary va guanyar ahir la Concha de Oro a la millor pel·lícula en la 64 edició del festival de cinema de Sant Sebastià. La decisió del jurat -que també va premiar l'actriu protagonista- va aixecar algunes protestes.

Per la seva banda, la pel·lícula argentina El invierno, d'Emiliano Torres, i el film suec The giant, de Johannes Niholm, van obtenir ex aequo el Premi Especial del Jurat. En el seu primer llargmetratge, un relat amb traços de western, Torres s'endinsa en les vastes extensions de la Patagònia per situar en aquest entorn hostil la lluita per la supervivència de dos capatassos d'una hisenda.

The giant és també una òpera prima, mescla de documental i rondalla, que narra la trista història d'un nen deforme que va haver de ser abandonat per la seva mare malalta i a la qual ell mai no va ?oblidar. El premi el va lliurar la productora i membre del jurat Esther García. En el cas del film argentí, ho va fer per ser "un retrat descarnat de dos homes lluitant per sobreviure en la naturalesa hostil". Torres va dedicar el premi als seus actors i als habitants de la Patagonia. La seva pel·lícula s'ha portat a més el premi a la millor fotografia del certamen, que ha estat lliurat a continuació.

Pel que fa al film suec, el jurat el va distingir per ser "un fresc honest i commovedor que aposta per la integració i la igualtat". Niholm, que estava a Sant Sebastià al capdavant d'una delegació de 26 persones, va assegurar que el premi era completament inesperat.

D'altra banda, Rodrigo Sorogoyen i Isabel Peña es van endur el premi al millor guió per Que Dios nos perdone, el thriller policíac que dirigeix el primer i ambientat en el Madrid de l'estiu de 2011.

La Concha de Plata al millor actor va ser per a Eduard Fernández per la seva recreació de l'espia espanyol Fernando Paesa en la pel·lícula d'Alberto Rodríguez El hombre de las mil caras. Per la seva banda, Fang Bingbing, protagonista de I am not Madame Bovary, va rebre la Concha de Plata a la millor actriu.