Jaume Fàbrega ens posa al plat la cuina medieval i renaixentista

L'escriptor i gastrònom va presentar ahir amb Joaquim Nadal un nou llibre que uneix història i alimentació

26.09.2016 | 07:12
La presentació va tenir lloc ahir al migdia, a la llibreria Geli.

Si vostè ha escrit un llibre de cuina històrica, farà bé de voler que li presenti un prestigiós historiador que tingui reconeguda fama de menjar bé. Això devia pensar Jaume Fàbrega, autor de La cuina medieval i renaixentista. Moros, jueus i cristians, i per aquest motiu va ser Joaquim Nadal l'encarregat de dur a terme la presentació, ahir a la llibreria Geli.

L'exalcalde de Girona va destacar que els catalans som una barreja de pobles -bon moment per recordar-ho, aquests dies de tanta discussió sobre quina és la Catalunya real- i que es nota en la cuina, ja que les cultures cristiana, jueva i àrab van estar en l'edat mitjana en continu contacte Nadal, amb un bronzejat que en l'època que tracta el llibre l'hauria delatat com a camperol però que actualment delata més aviat una vida allunyada dels rigors agrícoles, es va felicitar que per fi la Història s'ocupi dels temes relacionats amb la vida i no només de les grans gestes.

El llibre de Fàbrega, col·laborador de Diari de Girona, ofereix una ampli receptari medieval i renaixentista, precedit d'un recull de les tècniques, els costums i la fusió de les tradicions culinàries de l'època. Totes les receptes del llibre -de les més elementals, com ara les peres amb formatge, a les més elaborades, com ara el cabirol amb salsa agredolça- s'expliquen pas a pas i se n'adapten els ingredients amb variants i alternatives.

Hi tenen cabuda els costums càtars i els dels frares, els gustos de la noblesa, allò amb que el poble s'havia de conformar i inclús plats i begudes afrodisíacs.

L'autor va remarcar el desconeixement que tenim del hàbits alimentaris d'aquestes èpoques, i va -qui sap si un dard medieval als cuiners estrella- va venir a dir que en cuina ja està tot inventat des de fa molt temps.

Tastet medieval

L'acte va finalitzar, no podia ser d'altra manera, amb menjar. Medieval, per descomptat, elaborat per a l'ocasió el cuiner Abraham Simon. Els assistents -i algun que no era però passava per allà- van poder degustar escabetx de llobarro agredolç, una de les receptes del llibre. No afrodisíaca, per cert.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema