la pregària del rosari

03.10.2016 | 07:15

El dia 7 celebrem la festa de la Mare de Déu, i he reflexionat sobre la pregària del rosari. En alguns ambients cristians pensen que és una pregària del passat i que avui calen altres pregàries, i molt especialment les vespres.
Certament que les vespres, la pregària litúrgica de tota l'Església, és molt important per als monjos, cristians de vida consagrada, preveres, diaques i per a tot cristià. Però cal no contraposar ambdues pàgines i/o menystenir la pregària del rosari, que ha acompanyat tantes generacions i que encara molts de nosaltres desgranem molts de dies.
En el segle XII es va difondre de manera particular entre els monjos cistertencs i els cartoixans, ja que els anomenats «conversos» no participaven en la litúrgia de les hores, que eren en llatí, i trobaven en el rosari una forma de pregària, que alguns anomenaven «saltiri de Maria».
Alguns fets i records personals:
-Era escolà i el mossèn em feia resar el rosari, que jo trobava molt llarg, i per això no resava les deu avemaries, sinó que sempre me'n deixava alguna. Les dones des dels bancs em senyalaven els seus rosaris per dir-me que faltaven avemaries. Aleshores se'm va ocórrer modificar els grans del rosari. Vaig treure alguns grans, i alguns misteris varen quedar per set o vuit. Aleshores quan les dones m'ensenyaven els seus rosaris per dir-me que en faltaven, jo els ensenyava els meus per dir que en els meus no. Tot s'acabà amb la intervenció del mossèn per recordar-me amablement que deu són deu i no set o vuit... i que Maria, la mare, bé es mereixia una mica més de temps.
-La meva àvia i la mare acostumaven a resar cada dia el rosari.
-A moltes parròquies, encara avui, he trobat un grup que abans de la celebració de la tarda o en altres moments resa el rosari.
-A la Jornada Mundial de la Joventut, a Cracòvia, molts grups de joves de diversos països fressaven llargs camins amb el rosari a les mans, tot pregant. Igualment passava a les esglésies i santuaris.
-En les nostres trobades de grups de bisbes, després de sopar, tot passejant, es prega amb el rosari.
-A la nostra residència de preveres també es prega cada dia amb rosari [...] (extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema