L'hospital de Bellvitge fa la primera cirurgia amb un robot Da Vinci XI

L'equip ha realitzat una operació de càncer de coll uterí marcant el gangli sentinella amb un colorant

16.10.2016 | 10:06

El Servei de Ginecologia de l'Hospital Universitari de Bellvitge ha realitzat la primera intervenció en aquest centre amb el robot Da Vinci Xi, un model d'última generació que substitueix el robot instal·lat l'octubre de 2009, segons va informar ahir el centre hospitalari. El nou equip ha permès fer una operació de càncer de coll uterí marcant el gangli sentinella amb verd d'indocianina, un colorant amb propietats fluorescents que s'activa en presència de rajos infrarojos invisibles. Aquesta és una tècnica de contrast no radioactiva que s'ha portat a terme per primera vegada en una operació amb robot a Catalunya i que ha estat possible gràcies a la tecnologia que incorpora el nou Da Vinci XI.

Segons va apuntar ahir el centre, en un comunicat, l'avantatge del contrast amb verd d'indocianina és que es pot injectar el mateix dia de l'operació, amb la qual cosa no cal que el pacient acudeixi el dia anterior a l'hospital i el procés preoperatori és molt més ràpid. Aquesta tècnica també es pot utilitzar per guiar l'estat de vascularització d'alguns teixits.El robot d'última generació serà utilitzat per les especialitats de ginecologia, urologia i cirurgia general i digestiva, entre d'altres. L'Hospital Universitari de Bellvitge preveu realitzar unes 200 operacions cada any amb aquest nou equip. Entre les intervencions més freqüentment realitzades destaquen les de càncer de pròstata, càncer de coll uterí i d'endometri, i càncer colo-rectal.

Seguretat i millors resultats

La cirurgia robòtica aplicada a procediments seleccionats millora els resultats que s'aconsegueixen amb d'altres tipus d'abordatges quirúrgics. A més de disminuir el temps mitjà de la intervenció, l'estada hospitalària del pacient es redueix fins a 2,5 dies, molt inferior a la setmana que es requereix en una cirurgia oberta laparotòmica. Així, es redueixen les complicacions i la recuperació dels pacients és més ràpida: poden retornar a la seva vida social i laboral en menys de 7 dies.

El Da Vinci és un sistema quirúrgic robotitzat amb visió tridimensional que practica una cirurgia mínimament invasiva mitjançant braços articulats, controlats pel cirurgià des d'una consola, cosa que permet augmentar la precisió i la seguretat. La versió XI és més lleugera i compacta i permet col·locar l'endoscopi en qualsevol dels braços, de manera que el cirurgià pot abordar totes les parts de l'abdomen amb més facilitat i no cal moure el pacient de posició en tota la intervenció. Incorpora també tecnologies d'alt valor afegit, com un simulador quirúrgic (molt útil per a funcions docents i l'entrenament virtual del cirurgià) i la imatge guiada per fluorescència.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema