Vosaltres, voluntaris, sou servidors del tot necessaris per a l'Església i per a la societat.

Aquests darrers dies he pensat moltes vegades en vosaltres. Primer, a Cracòvia, en la Jornada Mundial de la Joventut, quan el papa Francesc es va adreçar als milers de voluntaris d'arreu del món que varen col·laborar en la Jornada. Les seves paraules em varen fer pensar en el vostre treball, que he viscut i he conegut durant el curs passat. També quan a la visita pastoral m'han recordat expressions que alguns heu sentit: "I tu, quant cobres per fer de catequista, o per treballar a Càritas, o per netejar l'Església o per fer de monitor/a de colònies?". I, darrerament, pensant i preparant les prioritats pastorals per a aquest curs, t'adones que sense la gran quantitat de voluntaris la nostra missió de servei a les parròquies i als pobles i viles seria impossible.

En relació amb la pregunta sobre el cobrament pels vostres serveis, sempre cal respondre amb humilitat i bon humor: "Si l'Església, les parròquies, ens haguessin de pagar, ja fa temps que hauríem abaixat les persianes per suspensió de pagaments".

He llegit el discurs del Papa als voluntaris de la Jornada Mundial, i m'ha semblat que glossar-ne algunes de les afirmacions us pot ajudar a continuar amb ànims la vostra missió.

En l'escena de la visitació de Maria a la seva cosina Elisabet hi tenim una icona del voluntariat cristià. Cal notar les tres actituds de Maria que poden ajudar en la vostra actitud de servei: escoltar, decidir i actuar.

-Escoltar. Certament cal escoltar Jesucrist quan ens diu: "Tinc fam, set, estic malalt, no tinc feina, ni habitatge, ni formació, estic abandonat... i també no tenen qui els parli de mi i de la meva proposta de Vida i dels dons que ofereixo. Qui els acollirà, estimarà, parlarà, guarirà, visitarà, animarà en nom meu?". Però, alhora, cal escoltar cada persona i els fets concrets de la vida, captant el seu significant més profund. Són una invitació.

-Decidir. Cal escoltar, reflexionar i fer un pas endavant, és a dir, decidir. Cal fer-ho amb les decisions més importants de la vida, però també amb les més senzilles de cada dia [...](extret del Full Parroquial d'aquesta setmana).