Manel Bayo, Carlus Camps i Xavier Pérez han produït cadascun un audiovisual inspirant-se en l'obra fotogràfica de Carles Fontserè, el cartellista, dibuixant, escriptor i fotògraf català mort l'any 2007, al qual la Generalitat dedica aquest 2016 l'Any Fontserè en commemoració del centenari del seu naixement el 1916 a Barcelona.

L'exposicó Fontserè: 60.000 fotografiesapel·la a l'abundant fons fotogràfic que va llegar un artista de dilatada trajectòria, però no reprodueix aquestes fotos conservades a l'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany, sinó que els comissaris han treballat el llegat per produir tres vídeos que es projecten a la Fundació Lluís Coromina de Banyoles, on la mostra es va inaugurar ahir diumenge.

Acompanyen aquestes projeccions objectes de Carles Fontserè propis de l'ofici de fotògraf, com càmeres, lents o disparadors.

L'audiovisual de Manel Bayo reconstrueix virtualment l'estudi que Fontserè tenia al mas de Porqueres on es va instal·lar l'any 1973 de retorn d'un llarg exili a què va ser condenmat el 1939, a les acaballes de la guerra.

"A partir de la tecnologia del videojoc, he convertit el taller de Fontserè en un espai visitable virtualment", ha explicat el mateix Bayo.

Per la seva part, Carlus Camps ha treballat sobre diverses fotografies de Fontserè preses en les diferents ciutats on va viure, entre elles Nova York, per crear també un audiovisual de forta petjada pròpia.

Xavier Pérez, finalment, ha filmat sobre els negatius de l'arxiu Fontserè rastrejant totes les marques i indicacions que hi va deixar el fotògraf, com ara reenquadraments o descartaments.

L'exposició de l'Espai Eat Art de la Fundació Coromina de Banyoles, doncs, reinterpreta la documentació generada per Carles Fontserè en clau contemporània.

L'Arxiu Comarcal del Pla de l'Estany conserva 42.500 negatius de Fontserè, més 6.450 positius ampliats de fotografia i 3.540 fulls de contacte, tot de fotografia en blanc i negre realitzada entre els anys 1959 i 1991. El fons correspon a l'estapa de Nova York, San Francisco, Ciutat de Mèxic, Roma, París, Londres i Catalunya.