La influència del Bulli de Ferran i Albert Adrià a la cuina mundial és indiscutible, i ahir l'indi Gaggan Anand va explicar al Fòrum Gastronòmic de Barcelona com gràcies al restaurant de Roses ha convertit el seu local, Gaggan (Bangkok), en el número 1 de l'Àsia durant dos anys consecutius.

Anand va decidir ser cuiner gràcies a un programa de cuina i es va fixar en un lloc que estava revolucionant la gastronomia: el Bulli. Va aprendre les seves tècniques i fins i tot va fer una estada a la Fundació Alicia, una entitat de Barcelona amb qui Ferran Adrià col·labora, que uneix alimentació i ciència.

Amb els deures fets, el 2010 va obrir Gaggan a Bangkok on, aplicant les tècniques "bullinianes", va donar noves formes i presentacions als plats que, sobretot al món occidental, associa amb l'Índia, com les pakores de ceba, les samoses o el mango amb lassi.

"No sembla menjar indi, però en té el sabor"; la truita de patates deconstruïda del Bulli tenia el gust de la tradicional. "Em vaig obsessionar amb la innovació i vam fer coses molt beneites: vam crear còctels estranys.

Però qualsevol cosa que posava al plat es convertia en moda i es copiava", ha reconegut en la jornada inaugural del Fòrum Gastronòmic de Barcelona, que se celebrarà fins dimecres.

La seva cuina va seguir evolucionant fins que finalment va arribar al Japó. "Es van acabar els peixos i carns sobrecuinats, com agraden al meu país. Vaig fer cuina molecular i em vaig convertir en una persona famosa, però volia contribuir amb les meves pròpies creacions", en les quals barreja ingredients com maduixes, alvocat i gemmes d'eriçó de mar.

Fins en la forma de retirar-se vol emular Ferran Adrià: "Abans de quedar-nos sense inspiració, sense idees, prefereixo tancar el restaurant, quan estigui a la cresta de l'onada, no a la vall".