L'Agència Espacial Europea (ESA) va informar ahir que analitzarà el futur de les seves activitats en el Consell Ministerial que celebrarà el proper desembre a Lucerna (Suïssa), trobada marcada pel fallit aterratge del mòdul Schiaparelli sobre la superfície de Mart. El director general de l'ESA, Jan Woerner, oferirà una conferència de premsa el 7 de novembre a París per anunciar els punts que s'estudiaran durant aquesta futura trobada, en què es desvetllaran els projectes que involucren als seus 22 països membres.

El Consell Ministerial se celebrarà a Lucerna els propers 1 i 2 de desembre i aquest any estarà presidit per Espanya, país que té al seu càrrec organitzar el proper d'aquests consells triennals, el de 2019. A Lucerna, segons el seu comunicat, es decidiran les futures activitats espacials europees i s'aprofundirà en la visió d'un «Espai Unit a Europa» de l'agència ESA, creada el 1975.

La reunió ministerial arriba després de la decepció experimentada en la missió ExoMars després que el mòdul Schiaparelli, que pretenia fer proves científiques en la superfície de Mart i posar a prova les noves tecnologies europees de descens i aterratge, s'estavellés contra el planeta vermell.

El passat 21 d'octubre, l'ESA va informar que els controls de descens del Schiaparelli havien fallat, però es va negar a titllar de fracàs la missió ExoMars, ja que el satèl·lit marcià des del qual va descendir Schiaparelli, l'anomenat ExoMars Orbitador de Gasos Traça (OGT), segueix orbitant al voltant de Mart.