Holanda ha decidit prendre mesures contra les novatades a la Universitat, després que un alumne de primer any sofrís un edema cerebral després d'una festa d'iniciació, un greu cas que ha posat en dubte les associacions d'estudiants, esquitxades en els últims mesos per diversos escàndols.

L'obertura d'una investigació per part de la Fiscalia general holandesa es deu a "la gravetat de l'incident i a l'impacte social" causat per un cas que va ocupar durant dies pàgines senceres en els mitjans de comunicació.

Els fets van ocórrer l'agost passat durant una cerimònia d'iniciació de l'associació d'estudiants Vindicat, a Groningen. Habitualment, els alumnes de primer any sofreixen novatades humiliants abans de ser acceptats, però en aquesta ocasió la broma va anar massa lluny. "Aparentment, algú va estar dempeus sobre el cap de la víctima i li va causar serioses ferides", van indicar fonts de la Fiscalia.

La investigació penal s'ha engegat malgrat que, ara com ara, ni el jove ni els seus pares han denunciat els fets. Es desconeix encara si els danys soferts per l'alumne seran irreversibles.

L'associació d'estudiants Vindicat va declinar pronunciar-se sobre l'escàndol, remetent-se a un comunicat en el qual assegura que "col·laborarà completament amb la Fiscalia".

Incidents anteriors

No és la primera vegada que aquesta associació està en l'ull de l'huracà. Diversos dels seus membres van protagonitzar un altre incident el setembre passat, en fer circular per internet una polèmica llista amb 22 alumnes de primer any en la qual, segons el mitjà local RTV Noord, es donaven el nom complet de les noies, el seu número de telèfon, una fotografia, l'adreça de la seva casa i una puntuació en funció de "com de bones eren en al llit". Algunes d'elles es van veure obligades a desfer-se de les seves línies telefòniques per les contínues trucades d'assetjament que van rebre.