Sant Martí

Molts indrets celebren aquests propers dies la festa

11.11.2016 | 07:19
Un baix relleu recrea la imatge de Sant Martí.

Ales nostres comarques hi ha molts indrets, esglésies, capelles, oratoris dedicats a Sant Martí, que els propers dies celebraran llur festa. Hem anotat els llocs on és venerat: Corçà, Cassà de Pelràs, Cassà de la Selva, Empúries (l'Escala), Girona - Sant Martí Sacosta, Guils de Cerdanya, la Mota, les Lloses (Vinyoles), Ogassa, Puigcerdà, Sant Martí de Capsec, Sant Martí del Clot, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Sacalm, Sant Martí Sapresa, Sant Martí Seserres, Sant Martí de Solaral (Vall de Bianya), Santa Pau, Surroca, Vilallonga de Ter, Vilarig, i probablement ens en quedi algun altre...
I a més Sant Martí dóna nom a dos fenòmens meteorològics: l'Arc de Sant Martí, prou conegut per tothom, que surt normalment després d'una ploguda. L'origen és una llegenda molt antiga segons la qual el dimoni i sant Martí es varen desafiar a veure qui dels dos feia un arc més bonic i sant Martí va guanyar fent un magnífic arc multicolor que va deixar el dimoni bocabadat i ben rabiós. L'altre fet és l'estiuet de Sant Martí, dies de bonança, després dels primers freds. S'explica de Martí que era soldat i, anant amb el seu cavall, trobà un pobre desemparat i enfredolit, gairebé sense roba. Martí amb la seva espasa partí la capa que portava i li donà la meitat per resguardar-se del fred, d'aquí ve la llegenda de l'estiuet de Sant Martí.

girona. sant martí sacosta
Sobre l'antiga església romànica del segle XI, de tres naus, s'aixeca l'actual d'una nau i amb capelles a cada costat, el fresc pintat de l'altar major és de Guillem Soler Gatvillaró, que també pintaria el de l'església del Mercadal. Aquesta de Sant Martí no és oberta als fidels i era l'església del Seminari Major.

CassÀ de pelràs
És una entitat de població del municipi de Corçà, al Baix Empordà. El nucli de població s'estén al voltant de l'església romànica de Sant Martí del segle XII, citada el 1060, amb capelles laterals del segle XVIII. Diumenge, celebrant la seva festa hi actuarà la cobla la Principal de Porqueres, a 2/4 d'1 del migdia.

cassà de la selva. can violant (veïnat de montroig)
El veïnat de Mont-roig, al sud-est de Cassà de la Selva, apareix a principis del s. XIX. Ja el 1612 s'edificà una ermita on s'hi ve celebrant cada any l'Aplec. Molta gent hi va peu des de Cassà. La missa se celebra fora de la capella mentre la campana no para de tocar. Aquí el 1913 hi debutà la cobla Selvatana i enguany les sardanes les interpretarà la cobla La Principal de Cassà, al migdia.

l'escala. empúries
Al costat de les ruïnes d'Empúries, en un altiplà amb magnífiques vistes del golf de Roses, s'alça majestuosa l'església de Sant Martí d'Empúries, que es construí l'any 1538, sobre el temple preromànic de l'any 926. Cada any per aquestes diades hi ha l'Aplec, amb una ballada de sardanes que oferirà en aquesta ocasió la cobla La Principal de l'Escala, a les 6 de la tarda. També en un angle de la plaça és de consuetud que s'hi torrin castanyes que la concurrència degusta entre ball i ball.

palafrugell
L'església parroquial de Palafrugell és també dedicada a Sant Martí i se celebra adequadament, el mateix dia 11, a la plaça de Can Mario, on hi haurà una audició de sardanes per la cobla Vila de la Jonquera, on s'estrenaran dues sardanes: Dansa eterna de Frederic Sirés (Begur 1898-Palafurgell 1971) que romania inèdita i El noi de Cal Rau, d'Emili Juanals i Roqué ( Palafrugell 1928-2016), recentment traspassat.

sant martí sapresa
Dins el terme de Brunyola, a la comarca de la Selva hi trobem l'església de Sant Martí Sapresa, dita també de les esposes. Cada any s'hi fa la festa a llor del seu patró. A les sardanes d'enguany hi participarà, diumenge, la cobla Bisbal Jove, al migdia.

santa pau
Situada a 1 quilòmetre de la vila a la carretera d'Olot a Banyoles s'alça aquesta capella a honor de Sant Martí, que celebra el seu aplec aquest cap de setmana. Avui, dia de la festivitat hi ha una missa i el proper diumenge, dia 13, la pujada a peu des del poble, sardanes amb la cobla Cervianenca a 2/4 de 4 de la tarda, castanyada i el tradicional joc de la «virolla».

vilarig
És llogaret del municipi de Cistella, de 26 habitants. És notícia, a més de ser la festa, perquè recentment el pintor Ricard Ferrer de Blanes hi ha pintat un gran fresc a l'absis i al presbiteri. El diumenge la festa amb sardanes a les 12 del migdia per la cobla Foment del Montgrí.

festa sant menNa
Deixem Martí i parlem de Sant Menna, ben poc conegut, però venerat al poble de Vilablareix. Els dies 11 i 12 ja hi han actes festius, el diumenge dia 13, celebració de l'Eucaristia i ballada de sardanes amb la cobla Cervianenca.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Aquest dimecres se celebra el 40è aniversari de la mort del rei del rock

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Cap repte serà més exigent que interpretar la integral dels quartets de Beethoven», diu Tomàs

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, nega que la baronessa hagi exigit...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema