El director lituà Oskaras Korsunovas torna al festival Temporada Alta amb l'estrena a Espanya de Cleansed (Purificats), una adaptació del text de la dramaturga Sarah Kane que busca de forma «molt extrema» l'«inabastable» en l'amor.

Korsunovas trepitja per sisè any consecutiu el Temporada Alta, aquesta vegada amb una actuació aquest dissabte a El Canal de Salt, interpretada gairebé en la seva totalitat per estudiants de segon curs de l'Acadèmia Lituana de Música i Teatre.

En roda de premsa, el professor dels estudiants i actor de l'obra, Darius Meskauskas, va definir ahir Cleansed com un retrat de l'amor «sense fi, sense barreres, que té molta crueltat però que és l'essència de tot». Malgrat que l'obra ja es va interpretar a Estocolm, la versió que arriba a Salt és una adaptació feta pels mateixos estudiants «amb l'objectiu de fer créixer aquests nous actors amb el seu llenguatge propi, i educar a través de l'obra».

«Sarah Kane volia que es representés molt radicalment i amb molt realisme, però el director i aquests joves han aportat un nou estil, més metafòric».

Cleansed va ser escrita el 1998 per la dramaturga anglesa Sarah Kane un any abans de la seva mort, als 28 anys, i amb només cinc obres de teatre escrites es va convertir en una de les autores de culte a escala internacional.

«Les seves obres no han deixat de representar-se. No buscava emocionar, sinó donar un cop de puny al ventre per fer reaccionar», assegura l'assistent de direcció artística del Temporada Alta, Narcís Puig.

«En aquesta obra es parla de l'obscenitat, de l'homosexualitat, la transsexualitat o l'incest», ha apuntat un dels joves actors, Kestutis Cicenas, «però no valorem fins a quin punt tot això és més o menys amor. Tot ho és, l'amor és déu, però a la vegada et penalitza.