L'edifici La Sala d´Albanyà va acollir dissabte la presentació d´una nova guia de la col·lecció Guies de Patrimoni Local, editada per la Diputació de Girona amb l´objectiu de posar a l´abast del lector els trets identificadors i les particularitats de la vida local de les comarques gironines. L'acte va ser a càrrec de Joaquim Tremoleda, director de la col·lecció Guies de Patrimoni Local i un dels autors del llibre.

La publicació, corresponent al número 12 d´aquesta col·lecció, porta per títol L´antic terme de Bassegoda. Ha estat escrita per Adriana Cle, Andrea Ferrer, Joan Frigola, Aleix Jiménez i Anna Madriñal, cinc autors especialitzats en història i història de l´art i se centra a explicar les diferents característiques naturals, històriques, econòmiques i culturals de la zona muntanyosa altempordanesa de l´antic terme de Bassegoda.

La guia es divideix en cinc grans àmbits: situació, entorn natural, síntesi històrica i econòmica, patrimoni cultural i, finalment, itineraris. La publicació divulga cinc rutes per fer en BTT o a peu, a través de les quals es pot recórrer aquesta zona tot fent aturades en punts d´interès patrimonial i natural.

L´antic terme de Bassegoda

L´antic terme de Bassegoda comprèn una àmplia zona muntanyosa situada actualment dins del terme municipal d´Albanyà, a l´Alt Empordà. Aquesta població comprèn diferents nuclis (Bassegoda, Crosavell, Lliurona, Pincaró, Ribelles i Sous) que són testimonis d´un passat medieval i modern actiu i ric en arquitectura religiosa, que el decreixement poblacional d´època contemporània ha relegat a l´oblit. Els més de 65 quilòmetres quadrats de territori brinden un entorn únic per descobrir antics llogarets, ermites encisadores, arbres majestuosos i coves amagades.