La Universitat de Girona (UdG) va arribar ahir als seus 25 anys convertida en un valor de progrés gironí. Així ho va manifestar el rector de la UdG, Sergi Bonet, durant l´acte de commemoració del quart de segle del centre universitari. «Aquell somni de fa 25 anys és avui una realitat gràcies a l´esforç de tota la comunitat universitària », va exposar Bonet davant de les prop de 50 persones que es van concentrar ahir a la tarda a la plaça de Sant Domènec.

Segons el seu rector, la UdG ha esdevingut «un punt de referència cultural i científic, un actor decisiu en el desenvolupament econòmic i un actiu de primer ordre a l´hora de valorar el progrés de les comarques gironines». «Hem fet realitat un somni que va néixer fa 25 anys», va remarcar Bonet.

Aprofitant l´acte, el rector va reclamar que «s´arxivi la causa contra els 12 membres de la comunitat universitaria encausats pels fets ocorreguts el 16 de desembre del 2011», quan se celebraven els 20 anys del centre universitari. Fa 5 anys, les protestes dels estudiants van derivar en una càrrega policial al claustre del Barri Vell. Hi ha dotze joves imputats -el judici contra els mossos ja es va celebrar- i no hi ha data fixada perquè el cas arribi a judici (si és que, finalment, hi arriba).

L´acte de celebració d´ahir també va servir per presentar la ­samarreta commemorativa dels 25 anys que va donar a conèixer Sergi Bonet acompanyat dels tres exrectors, Josep Maria Nadal, Joan Batlle i Ana Maria Geli, que es van mostrar molt emocionats pels 25 anys del centre.

«Vaig tenir la sort de protagonitzar el moment dolç de la creació de la universitat, la qual s´ha construit sobre els cossos, els ulls, els somriures i els sentiments de molta gent que hi ha treballat», va exposar el rector fundador de la UdG, Josep Maria Nadal, agraït a tothom que va fer possible la creació de la UdG.

Com ja va passar ara fa 25 anys, les campanes de Girona van tornar a repicar ahir a les dotze del migida a l'uníson. Aleshores ho van fer per celebrar que el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de creació de la Universitat de Girona. I ahir ho van fer per commemorar que la institució ja té un quart de segle.

El repic de campanes va anar seguit d´un programa d´actes: l'actuació de la colla castellera Xoriguers, una demostració de l'equip de rugbi Aligots, la presentació del còctel «UdGin» creat per a l'ocasió, i les actuacions del Cor de la UdG i de l'orquestra Maribel.

El futur de la UdG

A partir d´ara, l'objectiu de la UdG no és tant créixer, sinó incrementar la qualitat dels estudis. I això passa per impulsar tant l'arrelament al territori com també per obrir-se encara més al món, segons va assegurar Bonet hores abans de la celebració de l´acte, en una entrevista.

Entre els principals reptes hi ha el d´impulsar convenis com ja s'ha fet amb l'Amèrica Llatina i digitalitzar l'oferta acadèmica. «Això farà possible potenciar l'arrelament de la UdG al territori i, al mateix temps, assegurar la formació continuada al llarg de la vida», va subratllar Bonet. El rector tampoc va amagar que cal avançar cap a una progressiva reducció dels preus dels estudis, fixant-se «la gratuïtat» com a objectiu últim. A dia d'avui, la UdG compta amb més de 15.000 estudiants i ofereix una quarantena de graus i màsters.