Xavier Theros: «Volia escriure el 'Gangs of New York' de Barcelona»

?La novel·la guanyadora del premi Josep Pla, «La fada negra», s'ambienta en els anys previs a l'aparició de la ciutat modernista de la burgesia ?Un capità de vaixell reconvertit a policia s'enfronta a una sèrie de misteriosos assassinats de ens

10.01.2017 | 07:20
El guanyador del Josep Pla, Xavier Theros.

n El cronista Xavier Theros, guanyador del 49è Premi Josep Pla de prosa en català amb La fada negra, va confessar ahir que amb aquesta primera novel·la volia «escriure el Gangs of New York de Barcelona», ambientada en «aquells anys en els quals no ha aparegut encara la ciutat modernista de la burgesia».

Theros evoca a l'obra premiada l'ambient de la Barcelona prèvia a l'ensorrament de les muralles, amb Llàtzer Llampades com a protagonista, un capità de vaixell marcat per un tràgic naufragi i reconvertit en policia, que s'enfronta a una sèrie d'assassinats de nens. Un personatge del qual Theros s'ha enamorat, pel que no descarta que «es converteixi en protagonista d'una sèrie més de novel·les, seguint les seves peripècies pel segle XIX».

Si Gangs of New York se situa el 1846, Theros ubica l'acció de la seva novel·la en la Barcelona de 1843, encara que considera que La fada negra «no és una novel·la històrica, sinó més aviat un thriller, una novel·la molt negra, fosca, que parla d'una sèrie d'assassinats, investigats per un home que havia caigut en desgràcia i que és nomenat policia durant la revolta de la jamancia».

La novel·la gòtica que planteja entronca a la perfecció amb aquella època en què «la ciutat comença la revolució industrial, hi ha una gran densitat de població, amb militars, casernes i fortaleses, fum de xemeneies, carbó i encara no hi ha clavegueram». Els referents per a aquesta novel·la, reconeix Theros, són les seves lectures de joventut, Dickens, Victor Hugo, però la màxima font és Joan Amades, qui «explica totes les llegendes i històries orals que circulaven pel carrer, històries gòtiques de nens desapareguts que eren utilitzats per a ves a saber què».

Com una protagonista més, la ciutat que apareix a La fada negra és molt diferent de la que la gent i el turista coneixen avui: «Era plena de fàbriques, tenia un port amb grups criminals que controlaven els serveis portuaris i començava a aparèixer una burgesia que tornava de Cuba, que havia fet fortuna amb el tràfic d'esclaus i negocis bruts, però encara no eren els grans prohoms en què es convertiran trenta anys després».

D'aquesta manera, Theros recupera de l'oblit uns fets històrics poc coneguts, fins i tot a la ciutat: «La revolta de la jamancia de 1843 és la més important dels avalots que es van produir entre 1835 i 1843, insurreccions protagonitzades pels pobres i miserables», diu.

Encara que avui es recorden altres avalots com la que va portar Espartero a bombardejar la ciutat, aquelles bombes amb prou feines van durar unes hores, mentre que «els bombardejos de 1843 van durar tres mesos des del castell de Montjuïc i la Ciutadella i van destruir un terç de la ciutat», recorda l'autor, qui admet que «la ciutat que apareix a la novel·la és molt gòtica i claustrofòbica».

Després de la vida accidentada de la novel·la –l'autor va esborrar per error els tres primers capítols ja escrits–, Theros no va pensar que podia guanyar el premi Josep Pla i el seu únic propòsit era «demostrar que podia acabar una novel·la», ja que les dues anteriors havien acabat als llimbs.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

Daniel Craig tornarà a posar rostre a l'agent 007.
Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

Daniel Craig confirma que tornarà a ser James Bond

L'actor continuarà sent el rostre de l'agent 007 en el nou lliurament de la saga, però per última...

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Cinc cançons per recordar cinc moments de la vida d´Elvis Presley

Aquest dimecres se celebra el 40è aniversari de la mort del rei del rock

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Després de vint anys conservem intactes l´esperit i les ganes de fer música»

«Cap repte serà més exigent que interpretar la integral dels quartets de Beethoven», diu Tomàs

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El Govern espanyol té «pensat» un acord de 10 anys amb Carmen Thyssen

El ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, nega que la baronessa hagi exigit...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema