El sociòleg madrileny Javier Varela ha guanyat el XVI Premi Gaziel de Biografia i Memòries, que convoquen l'editorial RBA i la Fundació Conde de Barcelona, amb l'obra Eugenio d'Ors, 1881-1954. El jurat ha escollit aquest llibre, dels 141 presentats, en entendre que es tracta d'un treball que recull de «forma àmplia la trajectòria d'un dels pensadors més rellevants de la Catalunya i l'Espanya del segle XX».

El jurat estava integrat pel director de La Vanguardia, Màrius Carol, la directora editorial de RBA, Luisa Gutiérrez, els historiadors Borja de Riquer i Josep Maria Muñoz i el periodista i escriptor Sergio Vila-Sanjuán.

L'obra guanyadora és, segons la seva opinió, «una rigorosa biografia intel·lectual, que utilitza abundant documentació de primera mà i que descriu amb tot detall el contrast dels ambients i els moments històrics en els quals es va moure Eugeni d'Ors, sense esquivar els aspectes més polèmics del personatge».

Doctor en Ciències Polítiques i Sociologia, Javier Varela és professor d'Història del Pensament Polític de la UNED i autor de diversos llibres i articles.