La suma del gruix dels llibres llegits els darrers dos mesos pels alumnes de tots els centres escolars de Girona ja supera, i de llarg, l'alçada de la Catedral, segons va fer públic ahir Josep Planas, director de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil de Girona, que se celebrarà a la plaça Catalunya del 27 de març a l'1 d'abril.

Planas va presentar al costat de l'alcaldessa, Marta Madrenas, i del director de al Fundació Les Voltes, Joan Matamala, la segona edició de la fira, que aquest any pren volada i no es limitarà a una sola jornada, sinó que ha programat tota una setmana d'actes.

El repte de llegir llibres fins a sumar (comptant el seu gruix) l'alçada de la Catedral és una de les tres «excuses» celebrades en complicitat amb els centres educatius per promocionar la fira com una activitat de foment de la lectura.

Cada centre s'ha proposat superar un objecte o monument. Així per exemple, l'escola Annexa ha de superar l'alçada de la geganta Pineda, l'escola Pericot, el tobogan del pati, i l'escola Marta Mata, la Creu de Palau.

Una altra «excusa» són els Booktubers, petites gravacions en vídeo de 30 segons dels alumnes comentant els llibres que han llegit. I ja hi ha 689 vídeos de nens i nenes gironins penjats a la xarxa, una selecció dels quals es projectarà durant la fira.

La tercera «excusa», també enjogassada, s'anomena Geolittera i consisteix a pintar i escriure sobre un còdol de riu idees suggerides per la lectura. Hi ha una col·lecció superior als 800 còdols que s'exhibirà a la fira.

Girona acollirà del 27 de març a l'1 d'abril la segona edició de la Fira del Llibre Infantil i Juvenil, impulsada per la Fundació Llibreria Les Voltes, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona.

La fira té la voluntat d'ajudar pares i educadors a incentivar l'hàbit de la lectura en els seus fills i alumnes.

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va valorar ahir que «enllà d'aquesta tasca educativa, oferim també una opció més de cultura i oci per a les famílies».

Des de fa unes setmanes, les activitats dinamitzadores prèvies, a la Fira, que finalitzaran aquest divendres, ja s'han posat en marxa sota la iniciativa «excuses» als centres escolars.