La pel·lícula Estiu 1993, òpera prima de la cineasta catalana Carla Simón, ha guanyat la Bisnaga d'Or al millor llargmetratge espanyol en el vintè Festival de Màlaga. Carla Simón, que va triar la Garrotxa per rodar el film, ha portat a la pantalla la història de la seva pròpia infància i les seves sensacions quan, amb sis anys, va morir la seva mare i va anar a viure amb la seva nova família adoptiva a Estiu 1993, que ja va guanyar el premi a la millor òpera prima en l'últim Festival de Berlín, on també va rebre el Gran Premi del Jurat Internacional de Generation KPlus.

La pel·lícula de Simón ja va obtenir divendres a Màlaga el premi Feroz Puerta Oscura, que aquest any ha deixat de premiar el millor documental per guardonar la millor pel·lícula de la secció oficial a concurs en el festival malagueny.

Carla Simón considera que fer aquesta pel·lícula va ser com posar en ordre tots els seus records, ja que la història es basa en la seva pròpia infància.

Protagonitzada per Laia Artigas, Bruna Cusí i David Verdaguer, entre d'altres intèrprets, la cinta explica la història de Frida, de sis anys, que es veu obligada a deixar la gran ciutat després de la mort de la seva mare a causa de la sida per anar a viure amb els seus oncles al camp, i les dificultats que experimenta per adaptar-se a aquella nova situació malgrat comptar amb tot l'amor i l'afecte de la seva nova família.

La nova llar de la petita Frida està representada en escenaris garrotxins com Olot, les Preses, les Planes i Sant Feliu de Pallerols.

Per a Simón, un dels objectius importants a l'hora d'explicar aquesta història, que l'espectador viu a través dels ulls de Frida, era el d'incloure el punt de vista dels altres personatges.

El càsting per trobar l'actriu que havia d'encarnar Frida es va prolongar durant gairebé mig any i es van presentar unes mil nenes.

L'important per a la directora era que l'actriu, igual que ella mateixa i que la protagonista, fos de la ciutat i d'alguna manera «no se sentís còmoda» al camp i també que potser no provingués d'una «família convencional», una cosa que Simón creu que és possible veure als ulls d'algú.

Segons el parer de la cineasta debutant, l'actriu que dona vida a Frida, Laia Artigas, té una gran «intuïció», ja que no va llegir el guió per interpretar el seu paper.

La realitzadora va decidir emprendre el projecte després d'haver rodat un curt de dos nens que s'enfronten a la mort per primera vegada.

La resta del palmarès

En aquest vintè Festival de Cinema en Espanyol de Màlaga s'han inclòs per primera vegada produccions iberoamericanes en la secció oficial i, a més de la Bisnaga d'Or a la millor pel·lícula espanyola, s'ha lliurat una Bisnaga d'Or al millor film iberoamericà, que ha recaigut en la producció hispano-cubana Últimos días en la Habana, de Fernando Pérez.

De la seva banda, el film No sé decir adiós, de Lino Escalera, s'ha alçat amb el premi especial del jurat; el premi a la millor actriu ha estat per a Nathalie Poza; al millor actor de repartiment, per a Juan Diego, i al millor guió, per a Pablo Remón i Lino Escalera, segons la decisió del jurat anunciada ahir.

El millor actor del certamen ha estat l'argentí Leonardo Sbaraglia pel seu treball en la pel·lícula El otro hermano i el millor director, el colombià Víctor Gaviria per La mujer del animal.