El sector gironí de l'art treu pit i demostra la seva força amb la presentació d'una agenda de més d'un centenar d'activitats que tindran lloc aquest dissabte i diumenge vinents per celebrar el Dia Internacional de l'Art.

Visites guiades, col·loquis, inauguracions, gimcames, caminades, projeccions, tallers i fins i tot una vaga d'art a Figueres, componen un programa que ha de servir per commemorar l'aniversari del naixement de Leonardo da Vinci, un dels més grans genis creatius de la humanitat, commemoració que s'escau el 15 d'abril, però els actes s'han avançat per evitar coincidències amb la Setmana Santa.

Un pressupost d'uns 7.000 euros aportats per l'Ajuntament de Girona, més la Generalitat, més la Diputació i algunes entitats, permetran oferir una jornada «festiva i reivindicativa», en paraules de Carme Sais, directora del Bòlit Centre d'Art Contemporani de Girona, una de les entitats organitzadores d'un dinar de celebració del Dia Internacional de l'Art que tindrà lloc dissabte (14.30 h) al Centre Cultural La Mercè, que també acollirà un pregó inaugural a càrrec de l'artista i activista Joan Casellas (15.45 h).

El gruix de l'activitat es concentra a Girona ciutat, on hi ha programades 30 activitats i 20 exposicions, però en global abasta una vintena de municipis, en l'edició més participativa de les que s'han fet fins ara.

La ciutat de Sant Feliu de Guíxols registrarà una intensa activitat, i també museus com el Terracota de La Bisbal o els museus de la Fundació Vilacasas a l'Empordà, sense oblidar la presència del centre La Volta, del barri gironí de Sant Narcís, o la caminada reivindicativa de la Nau Côclea fins a la gola del Ter.

Un total de 82 entitats s'han adherit al programa, que inclourà un total de 57 activitats més una cinquantena d'exposicions, totes elles gratuïtes, segons Carme Sais.

Una ocasió per visitar exposicions d'institucions consagrades com Dalí. Estereoscòpies. La pintura en tres dimensions, de la Fundació Gala-Dalí de Figueres, o Salvador Dalí - Gala - Ricardo Sans, del Castell de Púbol.

Durant la presentació, el tinent d'alcaldia i regidor de Cultura, Carles Ribas,va destacar que des de l'Ajuntament «s'està treballant intensament perquè l'art surti al carrer i agafi una volada molt més important de la que té actualment».

Per la seva part, Jordi Font, director del Museu de l'Exili de La Jonquera, va valorar una ocasió per «fer visible la feina del sector de les arts visuals».

Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, va remarcar que la festa «ve des de baix» i que «la cultura la fan les persones».