La Costa Brava és coneguda per l’alta presència de megàlits. És per aquest motiu que des del Consell Comarcal de l’Alt Empordà s’ha decidit posar en valor aquests monuments prehistòrics construïts amb un o diversos blocs de pedra, organitzant durant aquest mes de maig tot un conjunt d’activitats. Aquest programa ha estat preparat pel Maig Megalític, una iniciativa que van promoure ja fa més de vint anys l’Associació d’Amics de l’Albera i Cap de Creus (APNACC) amb l’Ajuntament de Roses i que ara s’estén per tot el territori gironí.

La setmana passada, l’alcaldessa de la Jonquera i Consellera de Cultura del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Sònia Martínez, va presentar, als Porxos de Can Laporta de Tossa de Mar, les propostes que s’inclouen dins «Les Rutes Megalítiques de la Costa Brava». En concret, es treballa en tres àmbits geogràfics concrets: Ardenya-Cadiretes, les Gavarres i l’Albera-Cap de Creus. Els conjunts megalítics d’aquestes zones formen part des de l’any 2015 de les Rutes Megalítiques Europees, itinerari cultural del Consell d’Europa.

La primera activitat es va desenvolupar ahir, dia europeu del Megalitisme, amb una ruta circular per Tossa i una altra a Vulpellac. La resta d’activitats tindran lloc durant aquest mes de maig. Destaca la XVI Passejada Dòlmens a la llum de la lluna a Roses el 10 de maig, la xerrada Les coves prehistòriques de Cassà de la Selva el 13 de maig, el 18è Itinerari megalític de les Gavarres-Ardenya a Calonge el 14 de maig, la neteja i visita guiada als monuments megalítics de Comunera a Agullana el 20 de maig i la presentació del llibre Dòlmens, Coves i Menhirs, de Pau Roig i Xavier Niell a Sant Feliu de Guíxols el 20 de maig.

El Consell Comarcal de l’Alt Empordà i els Consorcis de Gavarres i d’Ardenya-Cadiretes són els ens coordinadors d’aquestes jornades amb el suport dels ajuntaments i entitats col·laboradores. Formen part també del grup de treball la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Girona, amb el suport del Patronat de Turisme Costa Brava Girona