William Friedkin, Guillermo del Toro i Johnnie To són tres dels cineastes que ja han confirmat la seva assistència a l'edició d'aquest any del Festival de Cinema de Sitges, que celebrarà amb diverses activitats especials el seu cinquantenari, va anunciar ahir el seu director, Ángel Sala.

En una multitudinària roda de premsa, en la qual també es va donar a conèixer la nova imatge, que manté la figura d'un goril·la, i el cartell, amb un espectral Dràcula d'esquena, Ángel Sala va dir que una altra de les novetats amb motiu del mig segle de l'esdeveniment és el disseny d'un cupó commemoratiu per part de l'ONCE, que se sortejarà el 15 d'octubre, coincidint amb la clausura.

Entre el 5 i el 15 d'octubre, la ciutat costanera tornarà a ser la seu d'un certamen que arriba als 50 anys «apostant pel millor cinema de gènere», amb el mexicà Guillermo del Toro com a «orgullosíssim padrí», segons un vídeo gravat per ell mateix, i amb William Friedkin, que rebrà el primer Gran Premi Honorífic.

Friedkin ha dirigit pel·lícules com L'exorcista, The French Connection o Sorcerer.

Amb aplaudiments va ser rebut l'anunci de la presència de Johnnie To, màxim exponent del cinema negre asiàtic i vell conegut del festival, ja que el 2005 ja va rebre una Màquina del Temps de mans de Quentin Tarantino.

To, des del seu Hong Kong natal, és autor de títols com Drug War i Election.

Sala va remarcar que el leitmotiv d'aquesta especial edició és la figura de Dràcula, aprofitant que ara es compleixen 25 anys de l'estrena de Dràcula de Bram Stoker, de Francis Ford Coppola.

A més de projectar-se una còpia d'aquesta pel·lícula, s'està preparant una retrospectiva amb altres títols del personatge, tant de la cinematografia espanyola com d'altres països del món.