Els responsables del monestir de les Avellanes (la Noguera) han anunciat que els sepulcres gòtics dels comtes d'Urgell es projectaran amb tecnologia 3D, ja que les peces originals es troben al museu The Cloisters de Nova York.

La decisió es va anunciar ahir, mentre es commemorava el 50è aniversari del retorn de les restes dels nobles a la zona. Es considera que aquest acord s'hauria de prendre com a exemple per desbloquejar la situació que hi ha amb les obres del monestir de Sixena.

En l'últim segle, el monestir ha arribat a demanar fins a tres vegades que es retornin les peces originals, que es van vendre l'any 1906. El museu, però, sempre s'hi ha negat, afirmant que les tombes formen part del seu cos expositiu central i que per això no els poden vendre. Davant de la negativa del museu nord-americà, s'ha optat per mostrar-los als visitants a través de la tecnologia del mapping.

Robert Porta, director del monestir, ha explicat que el museu The Cloisters (que depèn del MoMa) s'ha compromès a fer arribar a Catalunya unes reproduccions escanejades dels quatre sepulcres de principis del segle XIV. A partir d'aquí, el centre habilitarà la tecnologia necessària perquè es puguin contemplar en la seva ubicació original d'aquí a un any. Es calcula que el cost d'aquesta actuació serà d'uns 30.000 euros. A més, els responsables no descarten acabar fent rèpliques de pedra.

Segons el director, Robert Porta, l'acord al qual s'ha arribat ha de servir com a exemple per a altres conflictes que hi ha actualment. Concretament, el director del monestir ha explicat que es podria arribar a la mateixa solució entre el Museu de Lleida i Sixena: aprofitar les noves tecnologies per solucionar els problemes de les obres del monestir aragonès.

La història de les peces

El monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes va ser durant l'Edat Mitjana el centre espiritual del Comtat d'Urgell. És per aquest motiu que s'hi van enterrar diversos comtes d'Urgell, com Ermengol X o el seu germà Àlvar de Cabrera.

Aquest panteó comtal estava format per un conjunt de sepulcres d'estil gòtic que es van posar a la venda a principis del segle XX, quan Agustí Santesmasses era el propietari del monestir.

A partir d'aquí, les tombes van començar un viatge que les va portar a Nova York. L'any 1967, diverses personalitats van començar a reclamar el retorn de les restes al monestir de les Avellanes. L'impacte va ser tan gran que el procés es va convertir en un «afer d'Estat». Finalment es va aconseguir que el museu The Cloisters extragués les restes dels nobles i les enviés a la Noguera, on van ser enterrades a l'església de Vilanova de la Sal.