L'ADN, clau per resoldre mentides o veritats sobre la paternitat

Les substàncies aplicades en l'embalsamament tenen un impacte en l'obtenció de proves d'ADN

07.09.2017 | 07:15

La revolució en genètica forense de les últimes dues dècades, i, sobretot, les tecnologies dels últims dos anys per analitzar mostres d'ADN està permetent conèixer la veritat -o mentida- de suposades paternitats no reconegudes, casos de molt difícil resolució i abans inabordables, com el de Dalí.

    Les proves biològiques han demostrat que la Pilar Abel no és filla de Salvador Dalí, tal com ella assegurava en una demanda de paternitat que va donar lloc al fet que un jutge ordenés l'exhumació del cadàver del pintor per recollir mostres d'ADN.

    Abel argumentava que ella era fruit de la relació de la seva mare amb Salvador Dalí a l'estiu de 1955, una afirmació que l'anàlisi genètica ara ha rebatut.

    Experts en Medicina Legal i Forense, com José Antonio Lorente, catedràtic de la Universitat de Granada, i Amparo Fernández, cap del servei de Biologia de l'Institut Nacional de Toxicologia, expliquen a Efe com es pot arribar a la veritat genètica que ofereix l'anàlisi del ADN.

    "L'estudi de l'ADN exigeix ??que tinguem qualitat i quantitat del mateix, i el pas del temps és el que més afecta però no és l'únic factor" a l'hora d'obtenir una mostra útil per determinar una paternitat, comenten.

    El cas del pintor Salvador Dalí semblava complicat des del principi.

    El seu cadàver, sepultat al Teatre-Museu Dalí de Figueres després de la seva mort el 23 de gener de 1989, està conservat mitjançant embalsamament, de manera que l'obtenció de l'ADN es presentava més complexa, principalment a causa del formol utilitzat, destaquen els experts.

    Segons Lorente, les substàncies aplicades en l'embalsamament tenen un impacte en l'obtenció de proves d'ADN. El formol és una substància bactericida i el seu ús deté durant períodes més o menys llargs de temps la putrefacció i altres processos que destrueixen el cos després de la mort.

    Tot i que el formol desestructura la molècula d'ADN, un procés d'embalsamament no arriba a tots els teixits d'un cadàver en quantitat suficient, de manera que és possible obtenir una mostra amb qualitat "per a una anàlisi de tipus forense com seria el cas d'una paternitat ", segons aquest forense.

    "El cos està format per uns 30 bilions de cèl·lules i és impossible que el formol arribi a totes per perfusió", sosté Lorente, promotor del programa Fènix -sistema que fan servir les forces de seguretat per contrastar l'ADN de cadàvers no identificats amb el de familiars de desapareguts i que ha permès identificar més de mil persones-.

    Respecte a la importància del temps transcorregut, Amparo Fernández assegura que s'ha obtingut ADN en hisops bucals, ungles i pèls recollits pocs dies després d'un embalsamament, i en períodes més llargs cal recórrer a peces dentals i ossos.

    L'ADN per ser analitzat "ha d'estar íntegre", segons sosté Amparo Fernández al costat de Maria Carmen González, facultativa de Servei de Biologia de l'Institut Nacional de Toxicologia.

    Això implica que encara que per la degradació estigui parcialment fragmentat, els fragments disponibles han de ser "amplificables".

    En ciències forenses cada cas és un món diferent.

    "Aquesta és la major dificultat" ja que amb prou feines hi ha dos casos iguals, segons Lorente, impulsor també del programa "DNA Pro Kids", dissenyat per evitar el tràfic de menors en el món i amb el qual s'han identificat més de 1.200 nens que han estat retornats amb les seves famílies que els estaven buscant.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Cultura

La coreògrafa Marta Izquierdo experimenta sobre la frontera i l´exili a l´Animal a l´Esquena

La coreògrafa Marta Izquierdo experimenta sobre la frontera i l´exili a l´Animal a l´Esquena

L'artista mostrarà divendres al Teatre Ateneu de Celrà un nou espectacle amb la col·laboració de...

La Casa de Cultura proposa un cicle sobre la revolució nanotecnològica i la computació

La Casa de Cultura de Girona a anunciat cicles de conferències sobre la revolució nanotecnològica,...

La connexió de Mazoni amb músics turcs triats a l´atzar arriba a l´Auditori de Girona

La connexió de Mazoni amb músics turcs triats a l´atzar arriba a l´Auditori de Girona

El cantant bisbalenc oferirà 3 actuacions els dies 6, 7 i 8 d'octubre a Manresa, Girona i...

Estrelles Michelin 2017

Millors gorgues de Girona

Tots els restaurants amb estrella Michelin 2017

La Guia Michelin 2017 serà presentada aquest dimecres al Mas Marroch de Girona. Hi assistiran tots els cuiners de restaurants amb dues i tres estrelles Michelin


Notes de tall 2017

Notes de tall 2017

Consulta el llistat de totes les notes d'accés a les carreres de les universitats catalanes. 

 

Cartellera a Girona

Tots els cinemes de Girona

Tots els cinemes de Girona

Consulta la cartellera a Girona, Salt, Palamós, Olot, Ripoll, Platja d'Aro i Salt. Tot el cinema de Girona

 
Enllaços recomanats: Premis cinema