La directora belga Agnès Varda va rebre ahir el primer premi Donostia de la 65 edició del Festival de Cinema de Sant Sebastià. «És un premi que donen a gent amb èxit comercial, em sento la primera premiada marginal», va assenyalar en recollir el guardó.

La breu cerimònia va tenir lloc al Teatre Victoria Eugenia de Sant Sebastià, escenari original dels Premis Donostia, que va començar a concedir-se a mitjans dels 80 a actors com Gregory Peck, Glenn Ford o Bette Davies.

El director del certamen, José Luis Rebordinos, va lliurar el premi a Varda, que va ser rebuda pel públic en peu. Varda va ser de les poques dones directores que va començar a treballar durant l'eclosió creativa de la Nouvelle Vague a França, i l'única que va desenvolupar una carrera al cinema. Considerada pionera del cinema feminista, Varda va assegurar que prefereix parlar de «cinema radical».

La directora va compaginar la ficció amb aclamats i innovadors documentals com Daguerreotypes (1976) i Los espigadores y la espigadora (2000). La seva última pel·lícula Caras y lugares connecta amb les dues anteriors.

A l'escenari del Victòria Eugènia, Varda va lamentar l'absència de JR, que va viatjar a Nova York per presentar allà la pel·lícula i amb qui va viure, va assegurar, una mena de fiblada artística.