El castell del Montgrí es va tenyir ahir de groc durant la 6a Pujada a la fortalesa del festival Ítaca, Cultura i Acció. Més d'un miler de persones van participar en aquesta popular activitat que va ser més reivindicativa que mai amb un crit col·lectiu a favor de la llibertat d'expressió i de solidaritat amb els polítics catalans que es troben a la presó. Els participants de la marxa van realitzar una «Acció groga» dalt del castell empordanès. Vestits amb samarretes grogues i proveïts de cartolines del mateix color, els assistents van crear un mosaic de grans dimensions que va «tenyir» d'aquest color l'interior de la fortalesa baix-empordanesa.

Abans d'aquesta acció es va viure un dels moments més emotius de l'activitat, amb els parlaments dels familiars de l'activista sindical de Torroella de Montgrí Dolors Bassa, empresonada al centre penitenciari d'Alcalá-Meco. Els seus fills, Pau Surroca i Bep Surroca, i la seva germana, Montse Bassa, van prendre la paraula per agrair el suport que estan rebent i reclamar l'alliberament dels polítics catalans.

La germana de la sindicalista va llegir una carta que Dolors Bassa va escriure fa uns dies per ser llegida durant l'activitat. «A la cel·la 68, a la paret del costat del llit, hi ha una foto del Montgrí. La seva silueta em recorda, cada vesprada i matí, la llibertat amb majúscules», començava el text.

L'activitat també va comptar amb la periodista i escriptora Empar Moliner, que va llegir el manifest reivindicatiu, i el personatge de l'alcalde de Sant Esteve de les Roures, Josep Orni, que va donar el tret de sortida a la pujada.

La Pujada al Castell del Montgrí inaugura la sisena edició del festival Ítaca, que fins al juliol programa més d'una vintena de concerts a una desena de localitats del Baix Empordà. El cartell està format per Carmen 113, a la Pera, l'1 de juny; la batalla de galls entre Mazoni i Enric Montefusco, el 2 de juny, a Gualta; Maria Arnal i Marcel Bagés, el 8 de juny al Castell Gala Dalí de Púbol; Blaumut i David Mauricio, el 9 de juny a Pals; Asian Dub Foundation, el 15 de juny, a Palafrugell; Maika Makosvki & Brossa Quartet de Corda, el 16 de juny, a l'Espai Ter; El Petit de Cal Eril, Xarim Aresté i Fetus, el 29 de juny, a la Bisbal d'Empordà; la Barcelona Jazz Orquestra, el 30 de juny, a La Pera-; Roger Mas, el 7 de juliol, a la Ciutat Ibèrica d'Ullastret; i Albert Pla amb Pascal Comelade, Tino di Geraldo, Quimi Portet, Diego Cortés i Raül Refree, el 8 de juliol, a Calella de Palafrugell.

Concerts de Sant Joan

A destacar la doble nit de concerts de l'ÍTACA Sant Joan, que tindrà lloc les nits del 22 i 23 de juny a la platja de l'Estartit amb les actuacions de Txarango, Che Sudaka, Doctor Krápula, Ebri Knight, Germà Negre, Koers i Pachawa Sound. Les dues nits acabaran amb les sessions, respectivament, del DJ Karlixx i del DJ Gambeat Radio Bemba Sound System -baixista de la mítica formació Mano Negra de Manu Chao-. El festival ofereix zona de càmping i nombroses activitats.