La crisi econòmica ha obligat les empreses gironines a estrènyer-se el cinturó, i la de personal és una de les partides que han reestructurat. Segons un estudi entre les principals indústries de la demarcació, el 73% de les empreses han aplicat algun tipus de mesura per reduir els costos de personal, des de suspensions temporals de contractes, passant per jubilacions o prejubilacions, a acomiadaments. Aquestes xifres van ser presentades ahir pel Fòrum Carlemany, que reuneix les 80 empreses més importants de la demarcació, la majoria de les quals, dels sectors de l'alimentació, les arts gràfiques i la metal·lúrgia.

"Els tipus de mesures que més s'han aplicat per a la reducció de costos són els acomiadaments, tant objectius com improcedents, les jubilacions i prejubilacions, i la rescissió de contractes temporals" va explicar un dels autors de l'estudi, Francesc Barrientos.

En xifres, la despesa mitjana del capítol de personal en les empreses estudiades s'ha situat aquest any en 8,6 milions d'euros, mig milió d'euros menys que l'any anterior, i una xifra pràcticament calcada a la del 2007.

Menys vendes, més benefici

Per fer aquest estudi, que té caràcter bianual, s'ha comptat amb la participació de 26 empreses gironies, que van tenir una facturació mitjana de 55 milions d'euros el 2008 i una mitjana de 249 treballadors cadascuna. Segons l'informe, la xifra de negoci el 2009 serà prop d'un 5% inferior a la de l'any anterior, mentre que el benefici mitjà (abans d'impostos) se situarà en 1,2 milions d'euros, per sobre del milió de l'exercici precedent, i lluny de la mitjana de dos milions.

Dels 5.259 treballadors representats de la mostra, el 62% són homes i el 38% són dones. Aquest últim grup ha vist créixer la seva presència dins l'estructura de l'empresa en un 4,6% respecte de l'any 2007 i, en el cas dels càrrecs directius a mans de dones, aquests han passat d'un 15% l'any 2007 a un 23% actualment. Una altra de les novetats en l'estudi d'aquest any és que també han augmentat la seva presència en comandaments intermedis i en l'àrea tècnica. Per contra, els homes s'han estancat en gairebé tots els col·lectius menys a l'àrea d'administratius, on han crescut. En els últims anys, també ha augmentat el col·lectiu d'operaris a les empreses en detriment dels tècnics.

Si ens fixem en les retribucions, observem que el 95% de les empreses recollides apliquen una retribució variable als seus treballadors i aquesta ha augmentat respecte d'altres anys. On es veu més clarament és en els operaris, que han passat d'un 17% de la retribució total de l'any 2007 a un 39% aquest any.

Pel que fa a horaris, s'observa un important augment de la flexibilitat en l'entrada i sortida. Si l'any 2005 eren un 37% les empreses que aplicaven mesures en aquest àmbit, el percentatge ha crescut fins a un 72% en l'actualitat. Destaca també l'augment de la formació en horari laboral, que ha passat del 23% de les empreses fa dos anys a un 45%.