Noves normes europees per reduir la contaminació

L'Europarlament aprova fer els envasos més sostenibles per rebaixar els residus

Ple del Parlament Europeu en una fotografia d'arxiu.

Ple del Parlament Europeu en una fotografia d'arxiu. / Europa Press

Jesús Domingo Martínez

Els envasos van generar el 2018 a la UE una facturació de 355.000 milions d'euros. Es tracta d'una font de residus cada vegada més gran: el total de la UE ha passat de 66 milions de tones el 2009 a 84 milions el 2021. Cada europeu va generar 188,7 quilograms de residus d'envasos el 2021, una xifra que s'espera que augmenti a 209 el 2030 si no es prenen mesures addicionals. Davant d'aquest problema, l'última setmana d'abril el Parlament Europeu va aprovar noves mesures per fer els envasos més sostenibles i reduir els residus d'envasos a la UE. El Consell també ha d’aprovar formalment l’acord abans que pugui entrar en vigor.

Les normes, que s'han acordat provisionalment amb el Consell, inclouen objectius de reducció d'envasos (5% per al 2030, 10% d'aquí al 2035 i 15% per al 2040) i exigeixen als països de la UE que redueixin, en particular, la quantitat de residus d’envasos de plàstic. Alguns tipus d'envasos de plàstic d'un sol ús quedaran prohibits a partir de l'1 de gener de 2030. Entre aquests hi ha els envasos de fruites i verdures fresques sense processar, els d'aliments i begudes que se serveixen i consumeixen en cafeteries i restaurants, els de porcions individuals, els petits envasos de productes d'higiene personal i les bosses de plàstic molt lleugeres.

Objectius específics

La llei fixa objectius específics de reutilització per al 2030 per als envasos de begudes alcohòliques i no alcohòliques (excepte, per exemple, llet, vi, licors), els envasos per a transport i venda, així com els envasos col·lectius. Els Estats membres poden concedir una excepció de cinc anys a aquests requisits en determinades condicions. Els distribuïdors finals de begudes i menjar per emportar hauran d'oferir als consumidors l'opció d'aportar el seu propi recipient. També se'ls exigirà que s'esforcin per oferir el 10% dels productes en un format d'envàs reutilitzable d'aquí al 2030. Aquesta nota deixa clar que l'agricultura i la ramaderia no són els únics ni els principals conta minadors.