Augmenta la pressió sobre els responsables de Caixa Girona. Mentre aquests insisteixen en la solidesa financera de l'entitat, els organismes reguladors expressen alguns dubtes. L'últim, el Banc d'Espanya, que ha fer arribar una carta -via correu electrònic- a l'entitat gironina en què li imposa un termini d'un mes per presentar un pla de viabilitat de l'entitat. A més, avisa que fiscalitzarà i inspeccionarà el procés.

Segons va avançar ahir Ràdio Girona, l'organisme regulador ha pres aquesta decisió davant la decisió de l'entitat gironina de continuar operant sola i no entrar en la fusió amb Manlleu, Sabadell i Terrassa. El regulador presidit per Miguel Ángel Fernández Ordóñez els demana un pla de viabilitat a curt i mig termini que garanteixi que en realitat pot subsistir en solitari.

Per a l'entitat, aquesta carta és una comunicació que entra en la normalitat perquè el Banc d'Espanya és l'autoritat reguladora, sobretot després d'haver-se passat mesos treballant en l'horitzó de la fusió.

La reacció del Banc d'Espanya arriba després que dilluns passat, el dia abans del consell d'administració de Caixa Girona que va descartar la fusió, fes un últim intent per convèncer els responsables de l'entitat gironina. Segons una informació de La Vanguardia, un grup de consellers de Caixa Girona va celebrar una videoconverència amb responsables del supervisor financer espanol,que van explicar la necessitat que Girona es mantingués dins el projecte de fusió. Les seves explicacions, però, no van convèncer la majoria dels membres del consell d'administració gironí, que van acabar descartant la fusió per una àmplia majoria.

D'altra banda, el Departament d'Economia va expressar ahir novament el seu disgust amb la decissió de Caixa Girona d'abandorar el procés de fusió. Va ser el propi conseller, Antoni Castells, qui va avisar que Caixa Girona precisa d'"un pla de viabilitat", per la qual cosa la Generalitat "estarà molt atenta" a les seves decisions.

El Departament d'Economia de la Generalitat va convocar dijous a la direcció de Caixa Girona perquè doni explicacions dels seus nous projectes com a entitat en solitari. Castells va admetre que Caixa Girona està en el seu dret a "despenjar-se" de l'acord de fusió. Ara bé, va recordar que el procés de fusió "anava aparellat d'un pla de viabilitat".Caixa de Girona continua "necessitant aquest pla de viabilitat", motiu pel qual el seu departament ha convocat a aquesta entitat financera mitjançant una carta per mantenir una reunió amb els seus màxims responsables "en els pròxims dies".

Manresa defensa les fusions

El director general de Caixa Manresa, Feliu Formosa, va evitar ahir valorar explícitament la decisió de Caixa Girona de seguir en solitari, si bé va alertar del "perill" que suposa seguir els pròxims anys amb una dimensió massa petita. Segons la seva opinió, en aquests moments, no créixer pot suposar "acabar morint".