El secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, va assegurar que les comunitats autònomes hauran d'assumir part de la retallada addicional del dèficit públic en 2010 i 2011, per la qual cosa aviat seran convocades a un Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per pactar-lo.

Durant un dinar-col·loqui organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica, Ocaña va avançar que el Consell de Ministres de divendres aprovarà noves mesures per aconseguir aquest ajust addicional de mig punt percentual del PIB en 2010 i d'un punt en 2011, i probablement es doni també el vistiplau al sostre de despesa de l'Estat per a l'any que ve.

Ocaña va refusar donar-ne detalls, a l'espera que ho faci dimecres al Congrés el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, si bé va dir que no s'està pensant en una pujada d'impostos i que tampoc afectarà a qüestions "intocables" com el subsidi per desocupació.

Per rebaixar el dèficit públic fins al 3% del PIB el 2013, les mesures que s'han debatut han de veure sobretot amb la despesa, igual que s'ha fet en la majoria de països desenvolupats, va dir.

De l'ajust que hauran de fer les comunitats autònomes, només va explicar que s'estan buscant mesures tant de caràcter normatiu com de gestió, però sense que es vegin afectats els serveis que ofereix aquesta administració (sanitat, educació, etc), que, segons Ocaña, es poden seguir donant igual, però gastant menys.

Segons va explicar, l'ajust addicional respon a una petició per part de l'Executiu europeu als països que compten amb un dèficit excessiu perquè accelerin els seus processos de consolidació fiscal i concretin com més aviat millor les mesures amb les quals pensen fer-ho, per transmetre tranquil·litat als mercats.

"No podem ignorar la caiguda de la borsa", va dir el secretari d'Estat d'Hisenda, qui va manifestar que seria irresponsable no donar resposta als dubtes d'uns mercats que han qüestionat la viabilitat de l'euro, davant la qual cosa cal donar una resposta "rotunda", que permeti transmetre el missatge que les institucions europees no pemetran que se les desestabilitzi.