Els brokers del mercat de futurs de Chicago -principal borsa per especular amb les matèries primes- han organitzeat una tempesta perfecta que ha portat al preu del blat a pujar fins a un 80% respecte als dos últims anys. L'explicació és la decissió del Govern rus de prohibir les exportacions de ceral després dels devastadors incendis i el pitjor sequera en els últims cinquanta anys -la producció s'ha reduït una tercera part- i l'escassetat mundial del cereal en altres grans països productors com són Ucraïna i Canadà. El que sembla clar és que durant la pròxima tardor l'esmorzar ens podria sortir més car. "El preu del blat segueix en constant augment i genera riscos d'una nova crisi en el sector alimentari", assegura l'informe setmanal de matèries primeres de Saxo Bank. A partir d'ara el mercat s'exposa a noves pujades del preu, ja que els països importadors de blat hauran de buscar el subministrament en un altre lloc i, a més, també genera un impacte a l'alça en altres fonts d'aliments com l'arròs, blat de moro o soja.

Els últims moviments produïts al mercat mundial del blat condueix a esdeveniments tràgics. Com el registrat aquesta setmana en alguns països d'Àfrica. El Govern de Moçambic ha decidit fer marxa enrere en l'increment del preu del pa després dels disturbis produïts després de l'anunci de l'increment del preu de diferents subministraments bàsics en els que van morir tretze persones. L'augment del 30% en el preu del pa, a causa de l'increment en els costos mundials del blat, va desencadenar els pitjors disturbis a Moçambic, un dels països més pobres del món, des de 2008.

Sense arribar a aquests extrems, els efectes d'aquesta nova inflació ja s'estan notant a casa nostra i alguns sectors comencen a alçar veus d'alarmes. Un d'ells el dels productors de pa. Flequers gironins consultats ahir per Diari de Girona, van explicar que les farineres ja havien traslladat a les panificadores les últimes alces del preu del cereal. Fins a un 20% ha augmentat el preu de la farina per a fer pa en poc temps.

De moment, els forns tradicionals no han traslladat aquest increment dels costos -la farina pot suposar fins a un 20% del cost de produir un pa- al consumidor. Els flequers asseguren estar a l'espera de l'evolució dels mercats, però no descarten pujar els preus -assenyalen el principi de 2011 com a data clau- si es confirma l'escalada del preu de la farina. Fonts del sector, assenyalen que si avui es repercutís en el comprador final la pujada de la farina, una barra d'un euro hauria de pujar uns cinc cèntims.

Els flequers tradicionals recorden que a diferència de les grans panificadores o productors industrials de pa precuit, ells compten amb unes instal·lacions de tamany reduit. "Això ens impedeix fer grans compres o emmagatzemar molta farina, pel que ràpidament patim les oscil·lacions en la cotització de la farina", explicava ahir el propietari d'un conegut forn gironí.

Els ramaders gironins també pateixen de ple les conseqüències de l'especulació amb el preu dels cereals. El preu mitjà de les farines i pinsos s'han incrementat fins a un 15% en pocs dies.

D'altra banda, els experts del sector de l'alimentació recorden que l'arròs -el gra de pitjor desenvolupament aquest any- s'encamina a una pujada en moments que consumidors i inversors busquen alternatives al blat després que les onades de calor, els incendis i les inundacions van arruïnar les collites a l'hemisferi nord.

En la crisi de 2007 va començar amb els cereals, però es va traslladar al preu dels pinsos i va acabar per esquitxar finalment a l'arròs. Als Estats Units es va arribar a limitar els sacs d'arròs que els consumidors podien comprar.