El sector aeri manté en suspens a milers d'usuaris d'avió que veuen com les seves vacances nadalenques poden perillar. Si dimecres era el Sindicat de Pilots de Línies Aèries (Sepla) el que anunciava aturades i mobilitzacions per a les festes de Nadal reclamant una regularització del temps de treball, ahir van ser els treballadors d'Aena els que s'han sumat al carro de les aturades anunciant que també es mobilitzaran aquest Nadal en contra de la privatització parcial del gestor aeroportuari.

Els sindicats CCOO, UGT i USO van mostrar el seu "absolut rebuig" al nou model d'AENA, els representants sindicals van indicar que han invitat al sindicat USCA, que agrupa al 97% dels 2.400 controladors en plantilla, ha sumar-se a les mobilitzacions.

"Ens sembla una bogeria que privatitzin les dues joies de la corona, Madrid-Barajas i Barcelona-El Prat, ja que això podria portar com a conseqüència la desaparició del model en xarxa i dels aeroports més petits", va assegurar el portaveu de CCOO en l'ens, César Revuelta, qui va instar el president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, a retirar el pla anunciat dimecres.

Els sindicats van lamentar "molt" perjudicar amb aquestes mobilitzacions als usuaris, però van advertir que "estan en joc moltíssims llocs de treball".

Revuelta va lamentar que el Govern no els informés dels seus plans fins a la tarda de dimecres.

El representant sindical va acusar al ministre José Blanco de "mentir als ciutadans, als partits polítics, als diputats i als treballadors d'Aena", ja que havia defensat sempre el model públic amb participació privada del 30% amb manteniment de la xarxa.

"Els beneficis de la privatització no vseran d'Aena, sinó que passaran a l'Estat", va denunciar Revuelta, qui va assegurar que la "gran mentida del Ministeri de Foment" hauria sorprès a la pròpia directiva d'Aena, al posar-se en dubte la viabilitat dels aeroports petits.

Per la seva part el representant d'UGT a Aena, Raúl Gómez, va recalcar que el nou model "canvia substancialment" les condicions dels treballadors del gestor aeroportuari i va denunciar que mai s'havia negociat res en les reunions que havia mantingut el sindicat amb Foment.

Foment garanteix l'ocupació

Des del Ministeri de Foment es fa una crida a la calma i s'assegura que els treballadors tenen garantits els la seva ocupació i els seus drets laborals.

El ministre del ram, José Blanco, va explicar que "Aena segueix sent una empresa pública i els treballadors dels aeroports que es gestionin per concessió tindran garantit el seu treball en les condicions que s'estableixin en els plecs de concessió".

En aquest sentit, va afegir que en els plecs pels quals surti a concurs la gestió dels dos principals aeroports de la xarxa es "garantiran els drets dels treballadors"