El Ministeri d'Indústria donarà un any addicional de termini, fins al 31 de desembre de 2011, perquè els consumidors d'electricitat amb potències superiors a 10 quilowatts (kW) abandonin la Tarifa d'Últim Recurs (TUR) de la llum i passin al mercat lliure, van indicar fonts del departament dirigit per Miguel Sebastián.

Aquesta pròrroga d'un any apareixerà recollida en la pròxima ordre ministerial de peatges, en la qual es fixarà la revisió de la TUR al gener, i evitarà el tall de subministrament elèctric per als clients que, en tenir més de 10 kW, han deixat de tenir dret a la tarifa regulada i han de passar al mercat.

La Comissió Nacional de l'Energia (CNE) ha emès informes i recomanacions, l'última d'elles a mitjan desembre, en els quals alerta dels riscos de talls de subministrament per a molts consumidors que no han pogut contractar el subministrament al mercat, entre ells molts ajuntaments i entitats públiques.

De fet, en el seu informe sobre la revisió de tarifes al gener el regulador considerava necessari "alertar" a Indústria sobre aquesta circumstància i recomanava una pròrroga que, com solució "in extremis", evités "la suspensió del subministrament als consumidors".

El juliol de 2009 es va posar en marxa la nova TUR, de la qual només poden gaudir potències inferiors a 10 kW.

No obstant això, als consumidors de més de 10 kW que no arribaven a l'alta tensió, entre ells moltes pimes i organismes públics, se'ls va permetre seguir en la TUR fins al 31 de desembre de 2010, però amb un recàrrec trimestral que, de manera dissuasòria, els animés a contractar el subministrament amb una comercialitzadora de mercat.

La Comissió Nacional de l'Energia s'ha fet ressò en els últims mesos de les dificultats de molts organismes municipals per contractar el subministrament al mercat, sovint per reticències de les pròpies comercialitzadores a donar ofertes adequades.

La decisió d'Indústria de prorrogar en un any el traspàs no només donarà oxigen a molts ajuntaments, alguns d'ells endeutats en excés, sinó també a altres consumidors. En total, pot haver prop de 140.000 clients en aquesta situació.

Davant d'aquesta liberalització obligatòria, els clients amb menys de 10 kW i dret a TUR poden passar al mercat lliure si ho desitgen. El secretari d'Estat d'Energia, Pedro Marín, va calcular ahir que set milions d'usuaris, dels 27 milions amb dret a TUR, ja s'ha passat a una comercialitzadora de mercat.

Sebastián, al Congrés

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha demanat comparèixer davant la Comissió d'Indústria Turisme i Comerç del Congrés dels Diputats per explicar les últimes decisions adoptades per l'Executiu en matèria energètica, van confirmar ahir fonts ministerials.

Les mesures urgents adoptades pel Govern per al sistema elèctric permetran reduir els costos en 4.600 milions en tres anys, dels quals 1.660 milions correspondran a l'exercici 2011. Segons el Govern, aquestes mesures ajudaran a contenir el dèficit de tarifa i evitaran futures pujades en les tarifes elèctriques.