La pensió contributiva mitjana a les comarques de Girona és de 705 euros al mes, lluny de la mitjana del conjunt de l'Estat (785 euros), i pràcticament la meitat de la mitjana de la Unió Europea (1.250 euros).

Els tècnics d'Hisenda agrupats al sindicat Gestha van fer públic ahir un informe que revela que Espanya és un dels països europeus amb major percentatge de pensionistes en risc de pobresa relativa, un 19,3%, només per darrere de set dels altres 26 Estats que de la UE -Letònia, Xipre, Estònia, Bulgària, Lituània, Regne Unit i Finlàndia-.

No obstant això, es dóna la circumstància que els jubilats del Regne Unit i Finlàndia cobren majors pensions que els espanyols. Així, la pensió contributiva mitjana espanyola representa el 63% de la pensió mitjana de la UE-15, enfront del 92 i 93% dels jubilats britànics i finlandesos, respectivament. En el cas de Girona, els pensionistes cobren el 56% de la mitjana de la UE.

A més, els tècnics d'Hisenda recorden que les pensions al nostre país són «reduïdes», fins al punt que un 77% dels pensionistes no arriba encara a ser mileurista, fet al qual cal afegir una pèrdua de poder adquisitiu superior a la de la majoria de països europeus més desenvolupats.

En aquest sentit, Gestha assenyala que la relació d'ingressos dels jubilats espanyols respecte als d'aquells menors de 65 anys es troba per sota de la mitjana europea. Concretament, la pensió d'un jubilat espanyol representa el 49% dels ingressos mitjans que cobren els espanyols d'entre 50 i 59 anys.

Gestha recorda que entre els anys 1991 i 2008 la taxa de supervivència dels espanyols majors de 65 anys es va incrementar en 2,4 anys, situació que, segons el parer dels tècnics, «no justifica per si mateixa la necessitat d'augmentar l'edat real de jubilació fins als 67 anys». En el seu lloc, aposten per acomodar en aquests dos anys l'edat real de 63 anys a l'edat legal de jubilació articulant incentius per a l'allargament voluntari l'edat de jubilació o disminuint els coeficients reductors per a la jubilació anticipada.

D'altra banda, segons l'Informe Econòmic de ESADE, realitzat aquest mes de gener, endarrerir el període de jubilació anticipada dels 62 als 65 anys seria una mesura amb una major repercussió a curt termini del que ho és la decisió del Govern augmentar l'edat de jubilació obligatòria dels 65 als 67 anys.

CIU, contra els 67 anys

El grup parlamentari de CiU es va sumar ahir als vots particulars de l'esquerra parlamentària i del PP contra l'elevació obligatòria de l'edat de jubilació als 67 anys i va presentar el seu vot particular a l'informe de recomanacions del Pacte de Toledo que avui debatrà el Congrés.