La Generalitat ha alentit els contactes amb la banca per aconseguir finançament per a les incorporacions a la Conselleria d'Economia, van informar fonts financeres.

El Consell Executiu de la Generalitat no va elegir fins a l'1 de març el director general de Política Financera, Jordi Òliba, que en assumir el càrrec ha decidit analitzar totes les opcions de finançament a les quals pot optar el Govern. Tot això, abans de seguir amb els contactes que va iniciar l'Executiu català amb les entitats financeres el febrer després de rebre el vistiplau del Govern espanyol per endeutar-se per 1.866 milions.

La Generalitat encara no ha definit els instruments per vehicular el deute, però des del sector financer s'apunta a les opcions d'un crèdit sindicat o una emissió de bons per a particulars, o una combinació de tots dos. L'opció del crèdit sindicat té la dificultat que les entitats financeres ja tenen assumit molt finançament d'administracions públiques, mentre que l'emissió de bons minoristes té l'inconvenient del cost d'oferir una remuneració atractiva.

El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ja ha explicat en diverses ocasions que si opta per una emissió de bons, serà per un període superior a l'any, que deixa com a possibilitats emetre bons a 18 o 24 mesos. Amb tot, en la possible nova emissió es podria mantenir la rendibilitat del 4,75% de l'anterior, segons les fonts del sector.

Concretar les operacions

L'Executiu presidit per Artur Mas ja ha fet una ronda de contactes amb entitats financeres després de la seva arribada a la Generalitat, però ara ha de concretar una operació d'endeutament després de la llum verda de Madrid del 25 de febrer per fer-ho en 1.866,2 milions. Aquest import només es pot utilitzar per refinançar deute anterior, que en el cas de Catalunya li permetrà fer front al venciment de 1.406,85 milions que ha d'afrontar aquest primer trimestre.

En el conjunt de 2011, la Generalitat ha d'afrontar venciments de deute per més de 9.000 milions: els 1.406,85 del primer trimestre, 3.743,35 en el segon, 341,5 en el tercer i 3.646,14 en el quart trimestre.