L'índex de preus de consum (IPC) ha situat l'abril la seva taxa anual al 3,8%, dues dècimes més que en el mes anterior, a causa de, sobretot, a la pujada dels aliments i begudes no alcohòliques i del viatge organitzat, segons l'indicador avançat sobre l'evolució de preus a Espanya publicat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Amb aquest repunt, la taxa anual de l'IPC supera el seu valor més elevat des de setembre del 2008, mes en què s'ha situat al 4,5%. L'increment del cru va elevar els preus des de principis d'any, amb una pujada del 3,3% en gener i del 3,6% en febrer i març.

Per la seva banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) va arribar al mes d'abril passat el 3,5%, dues dècimes més que al març.

L'INE va iniciar la difusió de l'indicador avançat de l'IPC després d'introduir una sèrie de canvis a l'IPC harmonitzat, que faran que les diferències entre tots dos, abans mínimes, s'accentuïn.

Com a conseqüència d'un reglament europeu de compliment obligat, els IPCH dels països europeus donaran un tractament comú als productes considerats estacionals, entre els quals s'inclouen el peix, les fruites i verdures fresques i el vestit i el calçat.

Les conseqüències de l'aplicació d'aquest reglament europeu en el càlcul de l'IPCH seran, d'una banda, les majors oscil·lacions de preus i, de l'altra, la ruptura en la sèrie històrica.

Habitualment, la dada avançada de l'IPC harmonitzat que publica l'INE a final de cada mes acostuma a coincidir (a penes varia en una dècima) amb la de l'IPC general. Amb el nou tractament que es donarà als productes estacionals en la inflació harmonitzada, això no passarà, ja que hi haurà diferències importants en els resultats dels dos indicadors.

Per aquesta raó, l'INE ha considerat convenient publicar un IPC avançat, que complementarà el de l'IPCH, i que permetrà tenir una informació completa de les taxes d'inflació nacional i de la qual serveix de referència comparativa amb els països de la UE.

L'INE ha recordat que els indicadors avançats només proporcionen informació orientativa, de tal manera que no tenen per què coincidir amb les dades definitives, que es publicaran el pròxim 12 de maig.