El president de la Generalitat, Artur Mas, va plantejar ahir flexibilitzar i "repartir" la feina, reduint jornades i salaris, amb l'objectiu de generar ocupació i reduir la taxa de desocupació del país.

Així ho va afirmar Mas durant la inauguració oficial de la XXII Trobada Empresarial al Pirineu, on va instar empreses i sindicats a reflexionar sobre el greu problema de desocupació que pateix Catalunya i Espanya i a buscar possibles solucions a aquesta qüestió.

En aquest sentit, es va preguntar com és possible que un país com Holanda tingui "quatre o cinc vegades més feina que Catalunya". "Això no s'ho creu ningú. Hi ha més feina i l'economia està millor, però no quatre o cinc vegades més, ni de bon tros", va assegurar.

Per al president català, la clau que explica aquesta situació és que Holanda, com altres països europeus, és capaç de "repartir la feina disponible millor" que aquí.

"La feina la repartim malament perquè som capaços de deixar en atur gent abans de flexibilitzar la jornada laboral i disminuir una mica el sou", va subratllar Mas.

"Tenim un problema intern de com repartim la feina disponible", va remarcar Mas, que va recordar que la Generalitat no té competència en matèria laboral, encara que aquest és "un gran tema de reflexió interna", va dir.

Per revertir aquesta situació, el líder català també va apostar per millorar la Formació Professional i reduir l'alt nivell de fracàs escolar.

El president de la Generalitat, d'una altra banda, va insistir, davant els prop de 500 empresaris que participaven en les jornades, que el Govern "no afluixarà" en la seva intenció de dur a terme "un esforç clar i inajornable d'estalvi, austeritat i ajust".

"Costa molt que aquesta idea qualli, encara que el nostre govern està absolutament compromès en aquesta línia i, es digui el que es digui, no afluixarem perquè sabem que ens estem jugant el país", va advertir.

Mas va comentar, sobre això, que alguns països europeus "estan pràcticament en la bancarrota i absolutament intervinguts" per no haver dut a terme abans els "deures" necessaris. "I com que no volem caure en aquest pou, en aquest precipici, i creiem que encara tenim marge de maniobra per donar la volta a la situació, des del primer dia ens vam comprometre de forma ferma en la línia d'estalvi, austeritat i ajust", va subratllar.

Mas, que va instar els empresaris a apostar per l'exportació, va apuntar, d'una altra banda, que la sortida de la crisi serà possible, sobretot, si el país és capaç de tenir "més empreses i empreses millors".

Per la trobada empresarial, van passar destacat empresaris, com Josep Piqué (Vueling) i personalitats, com l'exlehendakari Juan José Ibarretxe.