Més d'un centenar de persones s'han concentrat avui davant la seu de la Generalitat a Girona en protesta pel canvi en la forma de cobrament de la Renda Mínima d'Inserció, coneguda com a Pirmi.

Els concentrats, la majoria beneficiaris de la Pirmi vinguts d'arreu de les comarques gironines i també del Maresme, acompanyats de treballadors dels serveis socials, han denunciat l'enduriment de les mesures per concedir la Renda Mínima d'Inserció i la ?desinformació que està afectant tant beneficiaris com treballadors socials dels Ajuntaments.

Units amb el lema de la pancarta "- Pirmi's, + Fractura social", els manifestants van utilitzar xiulets i cridar consignes com "Aquesta retallada és violència".

A les comarques de Girona hi ha unes 6.000 famílies o persones que cobren la Pirmi, a Girona ciutat són 1.015, i d'aquestes, un centenar tenen la prestació concedida des d'abril però encara no l'han cobrat. Es calcula que al llarg de la demarcació hi ha centenars d'expedients aprovats en els darrers mesos que encara no han començat a cobrar.

Benestar ho desmeteix

Fonts de Benestar i Família han negat que hi hagi famílies de les comarques gironines que tinguin aprovada l'ajuda des del mes d'abril i no hagin cobrat res i remarquen que només les persones que hagin presentat la sol·licitud a partir de l'1 de juliol estan a l'espera que la comissió interdepartamental corresponent aprovi o no el seu expedient, ja que no es tornarà a reunir fins al setembre. Desmenteix, d'aquesta manera l'Ajuntament de Girona, que dijous va afirmar el contrari. L'altre departament amb competències sobre la Pirmi, el d'Empresa i Ocupació, no ha fet cap comentari respecte a això davant la petició de Diari de Girona de conèixer l'estat d'aquests expedients.

Un portaveu dels treballadors socials, Marc Badia, va explicar que li sembla bé que la Generalitat vulgui evitar el frau, però va criticar que "hagi començat les retallades per les classes més necessitades", perquè considera que d'aquesta manera "paguen justos per pecadors".

En aquest sentit va explicar que el xec nominal fa que moltes persones que es troben a centres de desintoxicació, ingressats en centres sanitaris o que per les seves circumstàncies no informessin la Generalitat del canvi de domicili, poden perdre l'ajuda.

Els professionals del sector consideren que "des del Govern de la Generalitat estan jugant amb foc, ja que les seves propostes ens portaran a una fractura social que ja es comença a palpar". Així mateix, valoren positivament que l'Ajuntament de Girona hagi pres mesures d'urgència per atendre els beneficiaris de la Pirmi que estan a l'espera de cobrar. Això no obstant, alerten que molts municipis, ja sigui per la seva menor dimensió o per falta de pressupost, no podran seguir el seu exemple.

D'altra banda, el PSC ha demanat la compareixença al Parlament del conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, i la del titular de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, perquè expliquin les modificacions en la RMI.