"Ens van enganyar i estem atrapats en un corralito". Així de clara es mostrava ahir Dolors Bordas, de 80 anys i veïna de Roses. Juntament amb el seu marit, l'Alberto, de 85 anys, tenen 18.000 euros bloquejats a la seva entitat financera que no poden tocar fins d'aquí a deu anys. És un dels milers de casos d'afectats per la comercialització de participacions preferents, un producte que molts bancs i caixes van col·locar entre que buscaven una inversió a termini fix amb capital garantit.

Dolors Bordas explica que ells van contractar aquest producte a instàncies d'un empleat de La Caixa, que "em va dir que em rendirien més, tot i que vam advertir-lo que nosaltres no volíem invertir a llarg termini i que sempre volíem tenir la possibilitat de disposar d'aquests diners". Ara es troben, que tenen els diners bloquejats. "Ens diuen que no els podem tocar fins d'aquí a deu anys. Ens sentim robats i estafats. Això és un corralito", lamenta la Dolors.

L'Associació d'Usuaris de Bancs i Caixes de Catalunya (AICEC) va fer fa uns dies una assemblea informativa a la ciutat de Girona. L'entitat, assegura que la majoria d'afectats són gent gran que havien posat els seus estalvis en aquests títols amb total desconexiement de les seves característiques.

Des d'AIEC expliquen el cas de Dolores C., de 92 anys, que ha de malviure amb 200 euros mensuals de pensió i que no pot disposar dels estalvis de tota la seva vida (100.000 euros), bloquejats per la seva entitat financera després que fa dos anys el delegat de la seva oficina li recomanés contractar aquest producte.

En l'àmbit estatal, Adicae calcula que hi ha uns 700.00 estalviadors que han patit l'"abús" de bancs i caixes que els han col·locat productes de risc com si fossin inversions de renda fixa.