La diferència salarial entre homes i dones segueix sent un fet significatiu a tota la Unió Europea (UE). Aquest mes es compleixen 101 anys de l'accident patit per 140 joves treballadores, la majoria immigrants, que van morir en el tràgic incendi de la fàbrica Triangle a la ciutat de Nova York. Aquest succés va tenir grans repercussions en la legislació laboral dels Estats Units en precipitar importants canvis en les seves normes i accentuar les celebracions posteriors del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Des d'aleshores es fa referència a les condicions laborals que van conduir al desastre. Un segle després, en el Vell Continent, fins i tot quan s'equiparen factors com la formació, jornada laboral, experiència o el tipus de feina realitzada, les diferències salarials queden sense justificar i la realitat indica que les dones guanyen un 17% menys que els homes per terme mitjà. Segons dades de l'últim informe de mercat de treball i pensions que elabora l'Agència Tributària, en el cas de Girona es dispara fins al 26,9% (els homes declaraven cobrar 20.312 euros i les dones 16.003 euros), per sota la mitjana catalana i estatal, que ronda el 33%.

On i per què es produeixen les diferències salarials? Un estudi de l'Institut Flores de Lemus d'Estudis Avançats en Economia de la Universidad Carlos III de Madrid, coordinat pel professor Juan José Dolado, destaca que "l'empresa no inverteix en la dona amb baixa preparació perquè pressuposa que no romandrà gaire temps en el lloc de treball".

A la recerca d'estabilitat

Segons reflecteix un informe de CCOO s'aprecia que la contractació indefinida és la que facilita la major diferència salarial. "Això és possible explicar-ho -segons CCOO- en tenir els homes més estabilitat en l'ocupació, fet que permet una carrera professional més llarga, aspirar per tant a ascensos i, en conseqüència, millors salaris". No obstant això, les dones interrompen, per motius familiars, la seva presència al mercat de treball i no poden beneficiar-se de les millores salarials lligades a la consolidació de la seva carrera professional.

Una altra causa que explica aquesta bretxa salarial està relacionada amb la presència més alta de les dones a la feina a temps parcial (24% davant del 5% dels homes). Aquests llocs es concentren normalment en sectors on les remuneracions són més baixes i les oportunitats de carrera professional, també més limitades. Respecte els motius al·legats per les dones per ocupar un lloc a temps parcial destaquen tres: no poder trobar feina a temps complet, cura dels nens, malalts, incapacitats o majors i, en tercer lloc, tenir obligacions familiars.

Amb la reforma laboral, segons la UGT, es "precaritza encara més" l'ocupació de les dones. En aquest sentit, assegura que no aborden els problemes d'inestabilitat i temporalitat de del mercat de treball, sinó que els "fomenta".

També indica que una altra de les mesures que tindrà una incidència "negativa" en la conciliació dels treballadors, i en especial de les dones, és la "possibilitat que té l'empresari de distribuir al llarg de l'any, de manera irregular, el 5% de la jornada de treball".