La seguretat laboral és l'aspecte "decisiu" a l'hora de buscar una feina, relacionat tant amb el lloc com amb l'empresa en la qual és desitja treballar, mentre que el salari, l'ambient de treball o la conciliació perden importància. En la present edició de l'estudi Randstad Employer Branding es destaca que, a més de la seguretat laboral, els factors més importants per decidir-se a treballar per una empresa són: les perspectives de futur, les condicions econòmiques, l'ambient de treball i el desenvolupament d'un treball interessant. Per contra, els aspectes menys importants són la gestió de la diversitat, que la companyia tingui una imatge forta, l'ús de tecnologies punteres, la preocupació pel medi ambient i la gestió i la diversitat.

Aquestes dades indiquen un canvi clar a les percepcions i expectatives dels treballadors en l'últim any. D'una banda, els treballadors tenten cada cop més l'obsessió per la seguretat, tant en el seu propi lloc de treball com en la companyia en la qual treballen, ja sigui a través de la salut financera o de les perspectives de futur que presenta.

En l'edició de l'any passat les condicions econòmiques eren el factor comú en la majoria de consultats, per sobre de la seguretat laboral i les perspectives de futur. Això indica que els treballadors són conscients que és moment de realitzar certs sacrificis de caràcter personal per assolir més estabilitat en el mercat i l'empresa. No obstant això, els treballadors han de tenir clar que la seguretat laboral a llarg termini no la marca un determinat tipus de contracte o lloc.

El mercat canvia ràpidament i ara per ara solament estaran "segurs" en el seu lloc de treball aquells professionals que demostrin que tenen un alt grau d'ocupabilitat, és a dir, que compten amb qualitats, nivell formatiu i experiència que els fan capaços de canviar de lloc o d'empresa amb facilitat.

La seguretat laboral, les condicions econòmiques, el tipus de treball i la conciliació semblen preocupar més els professionals de més edat. En aquest grup clarament tenen un major auge els aspectes personals davant dels empresarials.

Però si alguna cosa destaca en l'edició d'aquest any és el canvi de mentalitat dels més joves, que mostren un augment de maduresa en les seves valoracions: cada vegada estan més predisposats a moure's per una feina i de fet busquen empreses amb majors oportunitats de carrera internacional. Per assolir aquesta ambició per una carrera internacional, els més joves també busquen companyies amb un atractiu pla de formació.

En línia amb l'anterior, els enquestats amb educació superior estan més interessats en empreses que oferixen oportunitats laborals a l'estranger, una gestió i direcció eficaç i llocs de treball interessants. L'ambient de treball interessant i la formació de qualitat són els aspectes més atractius per a les persones amb un menor nivell educatiu; aquests també busquen la seguretat laboral a llarg termini i una bona localització.

Les dones volen conciliació

L'informe també analitza les diferències per diferents variables sociodemogràfiques, començant pel gènere. Els homes prefereixen les empreses grans que oferixen perspectives d'ocupació internacionals i bona formació en major mesura que les dones. Mentre que per a les dones és més important l'horari de treball flexible, una bona conciliació, l'ambient laboral i la bona localització.

L'informe ha inclòs com a novetat aquest any la possibilitat de destriar les prioritats en funció de la situació personal de l'enquestat. Les persones amb fills, casades o no, estan més preocupades per la seguretat laboral a llarg termini i per obtenir millors condicions econòmiques que les persones solteres o sense fills.

Els sectors amb major capacitat d'atreure talent són electrònica, mitjans de comunicació i automoció. El sector de l'electrònica ocupa el primer lloc quant a formació de qualitat, possibilitats de carrera, condicions econòmiques i gestió eficaç. L'atractiu dels mitjans de comunicació resideix en què són els millor posicionats per oferir una feina interessant, factor comú i determinant en tots els sectors. Finalment, l'atractiu del sector de l'automoció resideix en la seva capacitat d'oferir formació de qualitat i interessants condicions econòmiques.

En general, tots els sectors augmenten el seu atractiu relatiu respecte a l'any passat, fet que indica que, davant l'escassetat d'oportunitats laborals, totes els àrees econòmiques augmenten la seva capacitat de captar talent. No obstant això, és cridaner que sectors tradicionalment generadors d'ocupació, com l'hostaleria, la construcció o la logística es trobin situats entre els menys capaços per atreure talent.

Els diners no ho són tot

A Europa la seguretat laboral és el factor més important per a un 21% de potencials treballadors; a Espanya aquest percentatge puja al 30%. Bèlgica és la següent a donar importància a aquest factor amb un 24%, seguida d'Alemanya i Itàlia, ambdues amb un 21%. D'altra banda, a França i Polònia el factor més important és el salari, triat per un 20% de consultats i seguit de la seguretat laboral, que puja a un 16%. És per tant interessant comparar l'escassa importància que els espanyols donen al salari (un 8%) davant d'altres països europeus (14%).