La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca a Girona (PAH) ha aconseguit aquest dimecres que dos propietaris -un home de Salt i una parella d'Olot- signessin davant notari la dació en pagament del seu habitatge i poder cancel·lar així el deute hipotecari que no podien afrontar. En el cas de la parella olotina, el banc els ha condonat un dels dos deutes que tenen i han pogut alliberar l'avalador. "Són petites victòries que van pressionant i obrint escletxes" a un sistema que consideren del tot "injust", ha valorat la seva portaveu, Marta Afuera, que ha explicat que en el que porten treballant ja han aconseguit sis dacions i en tenen dues més de molt avançades.

"Hem tingut la sort que hem pogut lluitar conjuntament mentre que hi ha gent que no ha trobat encara la manera", ha assenyalat Afuera. Un dels propietaris que aquest dimecres ha aconseguit signar la dació en pagament amb l'entrega del pis al banc (Santander) amb qui tenia la hipoteca a canvi de cancel·lar el deute, reconeixia que portava mesos intentant negociar amb l'entitat de forma individual sense èxit. "No em feien cas i no tenien ni la intenció de negociar", explica Musa Camara, que el 2002 es va comprar un pis a Salt per més de 42.000 euros. Com que tenia feina en un escorxador, va decidir refinançar el crèdit que tenia per pagar unes obres d'ampliació, de manera que la hipoteca va triplicar-se.

El problema va arribar el maig del 2011 quan, després de quedar-se a l'atur, no va poder continuar pagant el deute per valor de 120.000 euros, una xifra que amb els interessos a dia d'avui havia arribat als 145.000 euros. Ara, però, amb la dació en pagament respira tranquil. "Avui és un gran dia perquè hem aconseguit el que porto lluitant des de maig", ha afirmat Camara, que té previst viatjar a Lleida per buscar feina en la campanya de recollida de fruita.

La família d'Olot, pendent de pagar un segon deute

Un una situació diferent es troba la parella formada per Ramon Mateu i Inés Antonio, propietaris d'una casa que van reformar per convertir-la en tres pisos. Aquesta reforma els va suposar dues operacions hipotecàries amb Bankia, de les quals una s'ha resolt aquest matí amb la dació en pagament i l'alliberació del seu avalador, un amic que també estava a punt de perdre la casa de. Han aconseguit així cancel·lar un dels deutes hipotecaris a canvi de lliurar els dos pisos que tenien en propietat però els queda pendent el deute que arrosseguen amb la segona operació de crèdit. Aquesta va comportar la subhasta del tercer pis però amb el deute pendent de pagar. "Ara caldrà pressionar per aconseguir la condonació d'aquest deute", explica Afuera.

Es dóna el cas que l'home, que està malalt de càncer, és el mateix que el passat 23 d'abril va patir una fractura de la tíbia per una presumpta trepitjada d'un agent de Mosso d'Esquadra durant els moments de tensió que es van viure en un desnonament a Salt.

Recollida de signatures per la dació en pagament

Des de la plataforma, s'està treballant també amb la recollida de signatures per tirar endavant la Iniciativa Popular Legislativa que defensa la dació en pagament amb caràcter retroactiu així com els lloguers socials. El que es vol, segons Afuera, és canviar l'actual legislació i evitar el que està passant ara, com és que els bancs posen molta resistència a l'hora de concedir les dacions per "por a que es generalitzin". Denuncia també que les entitats estan preocupades per aconseguir "el màxim benefici" i no tenen en compte la situació personal de cada cas.