El nou contracte indefinit per a emprenedors que es crea amb la reforma laboral i que preveu un acomiadament gratuït estarà vinculat a l'existència d'una taxa d'atur superior al 15%. És una de les novetats de la reforma laboral que ahir va acabar aprovant el Congrés -falta el tràmit del Senat- amb l'únic suport de PP i CiU i en el qual la federació nacionalista ha introduït una vintena d'esmenes.

La Comissió d'Ocupació del Congrés va donar per liquidat el debat de la reforma abans d'enviar-la al Senat amb la inclusió de gairebé 50 esmenes d'entre les 656 presentades. Entre les aprovades hi ha una iniciativa per limitar la ultraactivitat dels convenis laborals a un any o l'exclusió dels malalts crònics, greus i de càncer de la possibilitat d'acomiadament per absentisme.

La Comissió d'Ocupació del Congrés ha donat per liquidat el debat de la reforma abans d'enviar-la al Senat amb la inclusió de gairebé 50 esmenes d'entre les 656 presentades. Així, els populars han pactat 27 canvis amb diferents grups parlamentaris, i han acceptat cinc propostes d'UPN, una de Foro Asturias, una altra de UPyD i una altra més de l'Esquerra Plural (IU-ICV-CHA), a més d'incorporar la dotzena de propostes plantejades pel PP que no van ser incloses en el tràmit de ponència.

Així, s'ha acceptat la iniciativa de de reduir de dos a un any el temps pròrroga per als convenis caducats. També s'inclou l'esmena de l'Esquerra Plural per definir com a infracció molt greu l'exercici d'activitats d'intermediació laboral per a col·locació sense autorització administrativa o amb l'autorització caducada.

Apartir d'ara la indemnització per acomiadament objectiu en empreses de menys de 25 treballadors serà abonada en part (vuit dies per any) pel Fons de Garantia Salarial (Fogasa) que, no obstant això, no intervindrà en acomiadaments improcedents, cas en el qual serà l'empresari l'encarregat de satisfer la totalitat de la indemnització.

A més, les bonificacions per transformació en indefinits de contractes per a la formació i l'aprenentatge seran d'aplicació així mateix en els supòsits de contrac?tes per a la formació celebrats amb anterioritat a l'entrada en vigor del decret llei.

Protestes sindicals

Els sindicats CCOO i UGT van protestar ahir per l'aprovació definitiva de la reforma laboral al davant mateix de la Subdelegació de l'Estat. La nit de dimecres a dijous es van concentrar en el mateix punt per a celebrar una botifarrada contra la reforma.