Castella-la Manxa i Catalunya seran les comunitats que més es desviïn del compliment dels objectius d'estabilitat pressupostària, segons un informe de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada (Fedea) que augura per al 2012 un dèficit de 3,1 per cent a la primera i del 2,5 en la segona.

Segons el tercer estudi de FEDEA sobre les comunitats autònomes, en què s'avaluen els Plans Econòmico Financers (PEF) presentats per les regions, Galícia i Navarra seran, per contra, les més complidores i si aconsegueixen implementar íntegrament els seus PEF situaran els seus dèficit en un 1,2 per cent, en els dos casos. A aquestes autonomies la seguiria La Rioja, que obtindria un dèficit de l'1,4 per cent mentre que el País Basc es quedaria al límit amb un dèficit previst de l'1,5 per cent.

Segons l'estudi, "Catalunya, Castella-la Manxa i València han rebut més avançaments per part de l'Estat que la resta de comunitats", fet que atribueix, "probablement, als seriosos problemes de tresoreria que estan travessant aquestes tres autonomies".

Les comunitats representen avui la "principal amenaça" perquè l'Estat pugui complir l'objectiu del dèficit en 2012, segons es desprèn de l'informe dirigit pels professors José Ignacio Conde-Ruiz i Juan José Rubio Ramírez. Entenen que "el compliment dels objectius fixats pel Govern per a les comunitats es tornen més que complicats en un escenari macroeconòmic advers de plena recessió econòmica".

Segons les estimacions realitzades pels autors, en el cas que les comunitats implementessin íntegrament les mesures anunciades en els seus PEF (Plans Econòmics i Financers), el dèficit estimat per a aquest any se situaria en el -2,2 per cent del PIB, el que suposaria una desviació del 0,7 per cent respecte al valor esperat.

Si, per contra, les comunitats no compleixen les expectatives anunciades i mantenen la tendència a la despesa del primer trimestre, el dèficit es desviaria un -4 per cent del PIB, és a dir, el 2,5 per cent per damunt del valor esperat.

Aquesta situació, segons el parer dels autors de l'estudi, posaria "en risc" el compliment del dèficit de totes les administracions públiques en 2012.

L'informe avalua els Plans d'Econòmics i Financers presentats per les comunitats i assegura que "no són suficients" per garantir el compliment dels objectius i insisteix a culpar a les autonomies com les "principals responsables" de la desviació produïda el 2011.

A més, tant el professor Comte-Ruiz, de la Universitat Complutense de Madrid, com el professor Rubio Ramírez, de la Universitat de Duke, destaquen que mentre les mesures recollides en els PEF preveien reduir les despeses de personal en 3.636 milions d'euros en 2012, només s'han reduït 136 milions en el primer trimestre de l'any.

També adverteixen que la major part de les mesures anunciades en aquests plans econòmics són "d'una sola vegada" pel que auguren que tindran "efectes limitats" sobre el dèficit estructural.

Respecte a les despeses de personal que les comunitats pretenen reduir, l'informe es remunta al 13 de juliol quan el Govern va aprovar un paquet de mesures per augmentar els ingressos tributaris i reduir les despeses.

Segons l'informe, de totes aquestes mesures, l'única que afecta al dèficit de les comunitats autònomes en 2012 és la supressió de la paga extra dels funcionaris. "Suposant -diu- que aquesta retallada s'afegeixi a l'anunciat en els PEF (cosa al que algunes comunitats no semblen disposades) l'efecte sobre el dèficit seria de 3.442 milions, és a dir, seguiria sense ser suficient per complir els objectius".