L'Institut d'Estadística espanyol ha actualitzat les dades de la Comptabilitat Nacional de l'estat espanyol en base a les del 2008, cosa que ha suposat o bé una correcció de les xifres dels exercicis del 2011 i del 2010 o bé una confirmació de les xifres del 2008 i del 2009. Segons l'actualització de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), l'economia espanyola només va créixer el 0,4% el 2011, cosa que redueix en tres dècimes el 0,7% que fins ara estava vigent. En relació amb l'exercici del 2010, any de recessió, la taxa interanual de l'economia espanyola va caure un 0,3% i no el 0,1% com fins ara confirmaven les dades de l'INE. Els anys 2009 i 2008 han quedat igual, amb el -3,7% i el +0,9%, respectivament.

Avui se sabrà la informació sobre el segon trimestre de la Comptabilitat Nacional Trimestral. L'INE va afirmar ahir en un comunicat que aquestes noves dades actualitzades ja estaran incorporades a la informació que es publiqui en relació amb el comportament de l'economia espanyola del segon trimestre. L'avançament del PIB del segon trimestre es va publicar el 30 de juliol passat i afirmava una caiguda de -o,4%.

La modificació de les dades publicades per l'INE no són excepcionals. De fet, aquest organisme quan publica les xifres de les seves estadístiques sempre adverteix que es tracten de dades provisionals que s'actualitzen.

En el comunicat, l'institut va afirmar que les "aportacions de la demanda nacional i de la demanda externa" són les que ha obligat a revisar les xifres. Hi havia menys exportacions i menys consum de les famílies del que es deia.